Bildet er tatt første gang politimannen Trond Hammer satte seg opp i sengen etter operasjonen. Foto: Privat.

Avhengig av fysioterapi – slik løste politimannen det under koronastansen

Til vanlig er Trond Hammer (46) avhengig av trening med fysioterapeut til stede. Under korona-krisen måtte han klare seg med kona Tine. Nå er han tilbake hos fysioterapeut.

Publisert Sist oppdatert

Etter en sykkelulykke i 2015 har den tidligere aksjonslederen i politiets beredskapstropp vært avhengig av fysioterapeut. Først etter operasjoner på sykehuset. Så under rehabilitering på Sunnaas sykehus og CatoSenteret. De siste årene har han hatt ukentlige treninger med fysioterapeut hjemme på Ringerike. 

- Jeg er i utgangspunktet helt avhengig av fysioterapeut. Det er en rekke øvelser som er vanskelig å gjøre på egenhånd. Heldigvis har min kone – Tine – vært villig til å lære hvordan hun kan hjelpe meg, sier Trond Hammer.

Skulle sykle Norge på langs

30. juni 2015 var Trond på vei ned til Volda på sykkel. Han og en kompisgjeng var godt i gang med å sykle Norge på langs. De startet på Nordkapp og hadde nådd Ålesund.

Ned mot Volda merker Trond at det knepper i styret og at styret plutselig er løst. I en brøkdel av et sekund må han velge om han skal gå i asfalten, eller forsøke å nå grøfta der det er gress.  

- Jeg husker alt, og er bevisst hele tiden. Det har vært til god hjelp. Jeg forstår fort at ryggen er knekt. Den ene foten ligger over ansiktet mitt og forstyrrer utsikten, sier Hammer.

Ble hasteoperert og sendt til Trondheim

Han lå hjelpeløs i grøfta til en av sykkelvennene – hans egen svoger - forsto at noe hadde skjedd. Svogeren fant Trond, ringte ambulansen og Trond ble fraktet til Volda. Der ble han hasteoperert fordi det var en rift i leveren som ga store indre blødninger.

Fra Volda bar det i helikopter til Trondheim, og mer husker ikke Trond før han våkner opp etter operasjon på Ullevål sykehus 12 dager etter ulykken.

Fysioterapi startet etter første operasjon

Nærmest umiddelbart startet han med fysioterapi. Først på sykehuset. Så på Sunnaas og etter hvert på CatoSenteret.

Vel hjemme i Hønefoss startet den store jobben, og helt til midten av mars – til koronaviruset slo til – trente han med fysioterapeut minst én gang hver uke. 

- Jeg er – og har vært – helt avhengig av hjelp fra fysioterapeut. Mine fysioterapeuter i Hønefoss har flere ganger vært med til Sunnaas og CatoSenteret for å få grundig opplæring i hvordan du hjelper en med ryggmargsskade. Jeg må si jeg er imponert over kunnskapsnivået til spesialistene, men jeg savner bedre kommunikasjon mellom spesialistene og de som skal følge oss opp når vi kommer hjem, sier Hammer.

Imponert over kunnskapsnivået til norske fysioterapeuter

Han har hele tiden følt seg trygg i hendene på fysioterapeutene ved sykehusene.  Hjemme i Hønefoss har det vært liten, eller ingen kunnskap om ryggmargsskadde blant de lokale fysioterapeutene. Verken hos dem som jobber i kommunen, eller de som jobber privat. Trond har selv sørget for at kunnskapen fra Sunnaas og CatoSenteret har blitt videreformidlet.

- To av de privatpraktiserende fysioterapeutene jeg har fått behandling hos i Hønefoss, har blitt med til Sunnaas for å lære. Det setter jeg stor pris på, sier Hammer.

Den tidligere topptrente politimannen, trener nå for å bli sterkere, holde kroppen vedlike samt forebygge skader.

- Det er fatalt, hvis jeg ikke trener, eller gjør øvelser feil. Da er risikoen for at jeg forfaller stor. Hvis så skjer, risikerer jeg også å bli syk, sier hammer.

Kona Tine hjelper ham

Det var derfor med blandede følelser han i ukesvis må trene alene – uten fysioterapeut. Han løser det på best mulig måte, blant annet med hjelp fra kona Agnes Cathrine (Tine) Neeraas. Hun har fått opplæring av fysioterapeutene om hvordan hun best kan hjelpe Trond når han gjør øvelser. 

- Heldigvis ville Tine lære hvordan hun kan hjelpe før korona-viruset slo til. Det var fordi jeg ønsket å gjøre flere av øvelsene flere enn én gang i uken. Det kommer godt med nå, sier Hammer.

Fysioterapeuten savnet Trond

Ifølge fysioterapeut Gunnar Opsahl ved Fysioterapisenteret Hønefoss – som har behandlet Trond i litt over ett år – har Trond behov for fysioterapi minst én gang i uken. Og helst flere.

- Heldigvis er Trond flink til å trene selv. Han har en særdeles god fysikk og er samtidig mentalt sterkt. Derfor er ikke han den pasienten jeg er mest engstelig for. Samtidig handler fysioterapi om langt mer enn hjelp til øvelser. Det er som hovedregel også til stor hjelp mentalt, og Trond og jeg diskuterer oss ofte frem til løsninger, sier Gunnar Opsahl.

Nå er Trond Hammer tilbake i behandling hos Opsahl. Det er Hammer glad for.

- Jeg har savnet fysioterapi, og har blitt markant stivere i kroppen i løpet av ukene jeg var uten behandling. Det er spesielt triggerpunktbehandlingene jeg ikke har fått til hjemme, sier Hammer.

Powered by Labrador CMS