Studie_anoreksi

Anoreksi er mer enn psykisk lidelse

En ny internasjonal studie har påvist at anoreksi ikke bare er en psykisk lidelse. Det kan også kobles til genetikk og endret metabolisme.

Nyheter

Over 100 forskere har bidratt til studien, som er publisert i tidsskriftet Nature Genetics, opplyser Karolinska Institutet i en pressemelding.

- Så langt har vi fokusert på de psykologiske aspektene ved anoreksi, som pasientens ønsker om å være slank, sier Cynthia Bulik, professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Institutet, og leder av studien.

- Men resultatene våre viser tydelig at vi også bør ta hensyn til metabolisme (forbrenning) for å forstå hvorfor mennesker med anoreksi, selv etter ernæringsmessig behandling, ofte går ned i farlig lav kroppsvekt. At det ikke er tatt hensyn til stoffskiftets rolle, kan ha bidratt til de dårlige behandlingsresultatene, sier Bulik.

Helgenom undersøkelse

I studien har forskerne gjennomført helgenom-undersøkelser på nær 17.000 personer med anoreksi, samt 55.000 kontrollpersoner fra totalt 17 land i tre verdensdeler. Dataene er samlet inn gjennom Anorexia Nervosa Genetics Initiative (ANGI) og det internasjonale konsortiet for psykiatrisk genetikk.

Fysisk aktivitet

Forskerne fant blant annet at den genetiske risikoen for anoreksi overlapper den genetiske risikoen for andre psykiske lidelser som tvangslidelser, depresjon og schizofreni. Dette var til en viss grad forventet, skriver Dagens Medisin i sin omtale av studien.

Forskerne ble mer overrasket over at den genetiske risikoen for anoreksi også overlapper med en genetisk tilbøyelighet for høy fysisk aktivitet. Dette kan forklare at personer med anoreksi har en tendens til å være veldig fysisk aktive til tross for sitt lave næringsinntak, skriver avisen.

Metabolsk - psykiatrisk?

Ifølge professor Mikael Landén kan anoreksi kan være en «metabolsk psykiatrisk sykdom». Han er professor ved Institutt for medisinsk epidemiologi og biostatistikk ved Karolinska Instituttet og ansvarlig for den svenske delen av studien.

Landén understreker at det er viktig å ta hensyn til både metabolske og psykologiske faktorer når man søker nye behandlingsmetoder for denne potensielt dødelige sykdommen.