Kenneth Martinsen. Foto: Cecilie Bakken Høstmark

- Alle toppidrettsgymnas bør ha fysioterapeut

Det er uansvarlig hvis et toppidrettsgymnas ikke har fysioterapeut ansatt i 100 prosent stilling. Det mener Kenneth Martinsen, leder i faggruppen for Idrettsfysioterapi og aktivitetsmedisin.

Publisert

I går skrev Fysioterapeuten om studien som viser at et stort flertall av unge idrettsutøvere på toppidrettsgymnas sliter med helseplager ukentlig.

Les artikkelen her

- Jeg kan ikke fatte at vi bruker så mye penger som vi gjør på unge toppidrettsutøvere, uten av vi også bruker penger på fysioterapeut. Med en fysioterapeut på laget, står utøverne langt bedre rustet for å forebygge helseplager, sier Martinsen.

Har erfaring fra toppidrettsgymnas

Han er ikke overrasket over funnene i studien fra idrettslege Holm Moseid. Martinsen har selv jobbet ved Telemark Toppidrettsgymnas  i 12 år. I dag driver han privat med driftshjemmel i Skien, og har en rekke unge idrettsutøvere som pasienter.

- Funnene i studien er en utfordring vi må ta seriøst. Det er selvsagt bra at unge vil trene, men det følger et ansvar med for å forebygge skader. Det ansvaret må vi som fysioterapeuter ta. Vi har spesialkompetanse på det, sier Martinsen.

Han mener fysioterapeuter bør stille seg til rådighet for trenere generelt og på toppdrettsgymnas spesielt, og fortelle hva fysioterapeuter kan bidra med. Martinsen mener blant annet at forebygging enkelt kan gjøres i treningen, uten at det går utover sportslig utvikling, men at det har prestasjonsfremmende konsekvenser.

Tren bredt og skadeforebyggende
I tillegg anbefaler han at utøverne må ha stor bredde på treningen, og at enkelte treningsøkter hver uke må inneholde skadeforebyggende trening. Det betyr ikke at utøverne ikke kan spesialisere seg tidlig.

- Jeg er ikke motstander av at unge velger én idrett tidlig. Men de må ha en god bredde i treningen sin. Det vil si at de blant annet må gjøre øvelser som forebygger skader og plager, og treningen bør veiledes av en fysioterapeut gjerne i samarbeid med trenerne, sier Martinsen.

Han mener at fysioterapeutene bør lære opp trenerne innenfor skadeforebygging, slik at trenerne etter hvert blir selvgående og implementerer den type trening som en del av treningsprogrammet.

- Min opplevelse er at de fleste trenere ønsker å samarbeide med fysioterapeuter og at de søker informasjon og kunnskap om skadeforebyggende trening. Trenerne ønsker også at utøverne skal være skadefri. Når trenere og fysioterapeuter samarbeider, er sjansen stor for at skadene blir færre, sier Martinsen.

Samfunnsøkonomisk gunstig med færre skader
Han mener det er urovekkende at så mange unge sliter med skader, og er også bekymret over hva det fører til.

- Risikoen for at vi mister utøverne til skader er stor. Det er selvsagt trist fordi vi kan miste gode idrettsutøvere. Men det er samfunnskritisk hvis det samtidig fører til at færre er fysisk aktive. Jeg opplever at mange av dem jeg behandler, ikke ender som idrettsutøvere men som trenere som fortsatt selv er fysisk aktive. Når de blir skadefri, eller lærer å trene med sine utfordringer, beholder de treningsgleden. Det er samfunnsøkonomisk gunstig, sier Martinsen.

Les også om fysioterapeut Vilde Føllesdal Tjønn som jobber ved NTG i Bærum og for Stabæk fotball.

 

Powered by Labrador CMS