Spenstig og spennende

Propaganda eller grunn til optimisme? Nyvalgt forbundsleder Fred Hatlebrekke har store utfordringer foran seg. Men sammenfallet mellom starten på en ny regjering og en ny landsmøteperiode kan kanskje gi sårt tiltrengte seiere. Med litt flaks og godt påvirkningsarbeid.

Leder

Statssekretær Lisbeth Normann (H) holdt en lengre tale under åpningen av Landsmøtet på Hamar 27. november, med flere positive budskap. Hun sa blant annet at knapt noen annen profesjon har mer å bidra med i forebyggende helsearbeid enn fysioterapeuter.

Statssekretæren pekte også på at mange pasienter med belastningsskader blir sluset inn i spesialisthelsetjenesten, selv om fysioterapi og tilpasset trening er bedre og billigere. Og – at det er et paradoks med lange ventelister i kommuner der det samtidig går fysioterapeuter ledige.

Det er allerede kjent at Solberg-regjeringen ønsker å etablere en ny finansieringsmodell for fysioterapi.  De vil også utarbeide en opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering.

Klart det blir applaus av sånt. Men hvilke resultater er det realistisk å forvente? Hva er propaganda og hva gir grunnlag for optimisme?

Når det gjelder spørsmålet om en offentlig spesialistgodkjenning, har NFF allerede ventet så lenge at det knapt er noen som tror at det vil komme en avgjørelse umiddelbart. Det er også høyst usikkert om Bent Høie vil gå sin egen vei, eller om han vil støtte sin forgjenger i at det ikke er ønskelig å utvide spesialistordningen. Det samme gjelder autorisasjon for manuellterapeuter.

Finansieringssystemet er overmodent for fornyelse, men hva som kommer i stedet gjenstår å se. Det er slett ikke sikkert at de mest frustrerte DT-motstanderne blir fornøyde med resultatet.

Avtroppende NFF-leder Eilin Ekeland mener vi må tørre å stille spørsmålet om dagens måte å organisere pengeflyten på er den beste. Samtidig er hun redd for kjappe løsninger, uten å se på konsekvensene.

– Hva er årsaken til de negative utslagene av dagens system; er det selve systemet det er noe galt med, eller er det manglende finansiering og kommunenes opptreden? Alle modeller har positive og negative sider, og vi kan ikke godta noe som er dårligere, sier Ekeland i intervjuet på side 12.

Landsmøtet 2013 var av det spenstige slaget. Store endringer ble vedtatt og hele ledelsen ble skiftet ut. Avdelingene legges ned og erstattes av store regioner. Veldig spennende!

Inn kommer Fred Hatlebrekke, den fjerde mannlige lederen i NFFs historie.

Vi ønsker god jul, godt nytt år – og lykke til!

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten