Nytt år, nye muligheter

Velkommen til skoleåret 2014/2015!

Høstsemesteret og et nytt skoleår er nå i gang for fysioterapistudenter rundt om i landet.

Blogg

For fysioterapistudentene i Bergen begynte dette skoleåret forholdsvis sent grunnet vårt nye campus på Kronstad. Vi har fått en helt ny høgskole, der stort sett alle utdanningsretningene under Høgskolen i Bergen er samlet under ett og samme tak. Den tidligere campusen til fysioterapistudentene i Møllendalsveien er blitt pusset opp, og er Høgskolen i Bergen sitt andre campus, grunnet så stor vekst i antall elever og ansatte de siste årene at ikke alle har fått plass på den nybygde skolen. På Campus Kronstad er det i midlertidig rundt 6000 studenter og 600 ansatte, noe som sier sitt.

Nye muligheter

Den første uken på skolen kan kalles for både surrealistisk og litt kaotisk. Skolen har vært omgitt av forventningsfulle ansikter; nystartede studenter som skal sette seg helt inn i systemet på skolen, pensum og hverdagen som student, men også vi studentene som allerede har gått ett eller to år på andre campus. Både vi i andre- og tredjeklasse som skulle ha visst hvor vi skulle gå for å finne forelesningsrom og diverse annet er like blanke som de nystartede elvene på studiet. Det at ingen helt har visst hvor de skulle gå for finne frem, kan kalles for den kaotiske delen av det å starte på ny skole. Den surrealistiske delen av det å begynne på en så stor skole har vært hvor fantastisk flott og moderne skolen er; alt det nye utstyret, testlaber, benkerom med storskjermer og kameraer, grønne uteområder og luftige og gode forelesningsrom. Det er en helt ny hverdag for oss studenter i Bergen! Med et slikt bygg der alle er samlet på et sted, øyner vi både mulighet for god læring og økt tverrprofesjonelt samarbeid.

Vi fysioterapistudentene har i tradisjonen tro ønsket førsteklassingene på studiet velkommen med hjemmelagde sanger om hverdagen på fysioterapistudiet. Lærerne ble pent beordret til å sitte på første rad, mens førsteklasse på raden etter de, med god intensjon fra tredjeklasse. Tradisjonene tilsier at vi i tredjeklasse i tillegg skal vise litt hud under vår ”velkomst til førsteklassingene”. Dette resulterte i en lettkledd dans, der noen av førsteklassingene ble så skremte at de presset seg lenger bakover i stolen, mens andre som synes ”velkomsten” hadde vært kjedelig så langt, spratt spente opp for å få med seg alt. Med andre ord så ble dette en fin start på det nye skoleåret!

Sosialt

Det sier seg selv at det alltids vil være noen innkjøringsvansker i oppstarten av et så stort bygg, med så mange elever og ansatte. Det er ingen tvil om at vi studentene har fått fine fasiliteter, men kan et så stilig og moderne bygg være med på å øke evnen til læring hos studentene? På vårt tidligere campus i Møllendalsveien har det alltid vært noe som ikke har fungert, både av teknisk utstyr og diverse utstyr som manglet. Vi har i tillegg det siste året på vårt tidligere campus blitt vant til lyden av boring og hamring fra renoveringen av bygget. Det å ha kommet til Kronstad har gjort den biten lettere.

Den nye høgskolen bærer preg av å skulle være et sosialt sted; med store åpne rom, flere sosiale samlingsplasser og til og med glassvinduer mellom alle grupperommene. Det at utformingen av høgskolen formidler viktigheten av det sosiale aspektet ved studenttilværelsen, gjenspeiler seg i mangelen på lesesaler med ”prateforbud”. Selv om mange fysioterapistudenter kan ligne litt på hverandre, er ogsåviulike, der noen liker å sitte i rolige omgivelser, mens andre lærer best ved å være sosial. Det at grupperommene består av glassflater, har flere elever reagert på, da evnen til å arbeide konsentrert er vanskelig da det hele tiden går folk rundt i gangene som automatisk vil se inn vinduet. Jovisst ser det moderne og fint ut, men hvorvidt vil den moderne utformingen bidra til økt læringslyst og fremme læringsutbytte hvis det gjør studentene ukonsentrerte? Selv om det kan høres ut som flisespikkeri, er dette studentens reelle hverdag. Noe av det vi lærer på studiet er å evaluere underveis for å oppnå et bedre resultat, og sier man ikke ifra, så vil man heller ikke se bedring.

Jeg kan med stolthet si at jeg gleder meg til å være det første fysioterapikullet som går ut av nye Campus Kronstad. Jeg vil med det ønske alle studenter både i Bergen og ved de andre utdanningsinstitusjonene i landet, lykke til med høstsemesteret!

Marlene Firing Kroman, nestleder og kasserer 2, Landsutvalget, FYSIO

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten