Endring i utdanningen

Tanker rundt en utdanning i endring

Da er det igjen tid for pepperkaker, klementiner og hamstring av grøt og alskens som selges billig. Det er eksamenstid! Eller førjulstid. Er du student som meg, så er det eksamenstid. Tiden hvor vi lever i vår egen lille boble og bare tenker skole.

Blogg

Skole = fag?

Når jeg sier at vi tenker skole så er dette egentlig feil. Vi tenker ikke så mye på skolen eller utdanningen i sin helhet. Vi tenker fag. De fleste av oss tar et semester om gangen. Leser og jobber med det som skal testes på kommende eksamen og begynner prosessen på nytt ved ny semesterstart. Roen i sjelen som trengs for å trekke de store linjene har vi gjerne bare en kort stund hvert semester. Det tar ofte en måned å komme skikkelig i gang med semesteret, og etter halvannen måned begynner samvittigheten å gnage litt i hjernebarken og hinte om at vi må lese. Men i et klartenkt øyeblikk før stresset begynner, eller i et frustrert øyeblikk dager før eksamen når man banner over alt man burde lest for lenge siden, så kan man tenke over hvorfor man driver med akkurat dette studiet. Hva gjorde at jeg havnet her, og hva skal jeg oppnå med denne utdannelsen?

Vi studenter er kanskje litt for flinke til å se på endt utdannelse som et mål vi jobber oss mot. Vi tenker at vi skal fra A til B og jobber oss dit med å drukne oss i pensum vi må kunne til den neste eksamenen. Er dette nødvendig? Her tar jeg meg en frihet og svarer ja på vegne av alle studentene. Kan dette kombineres med å engasjere seg for studiehverdagen? Det tror jeg.

Endring

For trondheimsstudentene så skjer det endringer fremover. Vi går fra å være en høyskoleutdannelse til å bli en universitetsutdannelse. Dette skjer allerede ved årsskiftet. I denne anledning er det naivt å tro at det ikke blir endringer. Blir det store endringer for de kullene som allerede er tatt opp ved skolen? Kanskje ikke. På sikt er det derimot naturlig å tenke at endringer kommer. Utdanningen skal også flyttes sammen med det medisinske fakultet og blir en del av fagmiljøet rundt St. Olavs.

Hvordan ting utarter seg i Oslo er spennende å følge med på. Det er enda ikke klart hva som skjer med mensendieck, men det har versert rykter om sammenslåing av de to fysioterapiutdannelsene i Oslo. Dette er allerede diskutert i et tidligere blogginnlegg signert Jonas Nermoen, leder for FYSIO-Mencendieck.

Skal vi bidra i endringen?

Det som nå skjer i Trondheim, og kanskje vil skje i Oslo, er ganske store endringer i institusjonene som utdanner oss. Da må ikke vi glemme at vi også kan være med på å forme endringene som skjer. Elevmassen er stor, og vi kan påvirke om vi går inn for det. Skal vi gidde? Det er et forsåvidt legitimt spørsmål. Vi har ingen garanti for at vi selv vil oppleve noen av endringene som kommer. Skal vi da anstrenge oss for å gjøre ting bedre for dem som kommer etter oss? Det vi da må ha i tankene er at en forsterkning av utdannelsen vår uansett vil gagne oss. Dette vil bidra til en høyere status for utdannelsen og vil kunne skape et stadig bedre fagmiljø. Dette er noe vi absolutt har nytte av godt ut i arbeidslivet.

Det kan være lurt å tenke seg litt om i disse endringstider. Hva er det som fungerer og hva fungerer ikke ved studiet. Det er viktig å verne om det som fungerer godt, slik at dette blir videreført. Vi må huske at det bare er vi som opplever skolen og utdanningen fra studentenes ståsted. Lærere og andre ansatte kan anta, men bare vi kan formidle hvordan det er å være student ved utdanningen.

Men i nærmeste fremtid blir nok de fleste opptatt med jul og alt det bringer med seg. Vel gjennomført eksamenstid og nyt juleferien. Avslutningsvis utdeles litt ekstra sympati til dere som har eksamen rett over jul og til de av dere som sitter med bacheloroppgave i julen.

Daniel Solheim, student 3. år ved Fysioterapeututdanningen i Trondheim og leder i FYSIO-Norge.  

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Ledige stillinger

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten