Jan-Eivind Holsen på ryggen til Snorre Hjartnes. De to initiativtakerne til konkurransen.

Movember!

November er endelig kommet. Det er måneden det plutselig dukker opp både mektige, men også stusselige barter. 

Blogg

Vi er kommet til movember-måneden! Movember begynte i Australia i 2003, som en utfordring blant 30 venner etter at noen av dem hadde diskutert barter og mote over noen øl. I dag er det en årlig kampanje som pågår hver november måned som en bevisstgjøring om menns helse. Bak denne kampanjen står «Movember foundation». Poenget er å opprette en profil på www.movember.com, barbere seg 1. november, og deretter la barten gro ut måneden. Barten skal underveis dokumenteres på profilen så både venner og bekjente kan følge med og donere penger til movember-finansierte prosjekter via nettsiden. Ifølge Wikipedia har Movembers deltakere samlet inn over 3.294 milliarder kroner og finansiert over 800 forskningsprogrammer i 21 land. 

Løpe lengst mulig

På fysioterapiutdanningen i Bergen har vi en annen vri på movember. Navnet movember kommer fra en sammensetning av «moustache» og «november». Det var der idéen kom fra: hvorfor kan det ikke heller være en sammensetning av «move» og «november»? Det ble rett og slett en konkurranse mellom trinnene på fysioterapi om å løpe mest og lengst mulig i løpet av november. Reglene ble ganske enkelt utarbeidet, og folk ble invitert, overbevist, og gjerne litt overtalt til å bli med.

Deltakerne som meldte seg på ble registrert i et regneark i google docs. Her kan deltakerne selv gå inn og registrere løpeturer når som helst, så utøverne kan følge med på sine konkurrenter når de måtte ønske det. Alle som ikke vinner på sitt trinn blir oppfordret til å donere 3 kroner til kreftforeningen for hver kilometer de kommer bak vinneren. Altså, løper en 200 km og vinneren løper 250 km, blir en oppfordret til å betale 3 * 50 altså 150 kroner til kreftforeningen. Dersom en ikke har intensjoner om å vinne konkurransen, kan en sette seg et optimistisk mål og eventuelt gi en donasjon. Donasjoner er bare en oppfordring, da det kan bli tungt for en studentøkonomi dersom det for eksempel skulle forekomme en skade eller liknende. Ved siden av den individuelle konkurransen, er det også konkurranse mellom trinnene. Her blir det målt gjennomsnittlig distanse løpt per deltaker i klassene.

Sprek og sosial

Alle deltakerne er blitt lagt til i en Facebook-gruppe, slik at folk har mulighet til å invitere andre deltakere med på turene. Dette bidrar til å gjøre det til et sosialt opplegg på tvers av trinnene, og hva er vel en bedre måte å bli kjent med noen på, enn å jogge noen mil sammen? I tillegg til det sosiale, fungerer konkurransen som en utmerket motivasjonsfaktor til å komme seg ut i en travel studiehverdag når eksamener nærmer seg med stormskritt. Det er mange spreke studenter på fysioterapiutdanningen, og dette bidrar til å gjøre oss enda sprekere! Ved siden av motivasjonsfaktoren for fysisk aktivitet og det sosiale, håper og tror jeg at vi sammen kan samle inn et betydelig beløp til et godt formål, nemlig kreftforeningen.

Avslutter med brask og bram

Som en gulrot lovet de to initiativtakerne å arrangere en fest for alle deltakerne en passende dato når konkurransen er ferdig. Dette blir nok en flott anledning til å bli bedre kjent på tvers av trinnene. På festen vil beste utøvere og beste trinn blir premiert. I skrivende stund leder tredjeklasse totalt, men i den individuelle konkurransen er det en førsteklassing som imponerer mest! Det er imidlertid flere dager igjen av konkurransen, og vi regner med en solid sluttspurt fra flere deltakere!

Kanskje dette kan være til inspirasjon til ditt studiested, din arbeidsplass, eller din vennegjeng? 

Snorre Hjartnes

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten