Eksamen 2014

Så var denne herlige tiden over oss igjen.

Blogg

Tiden før eksamen

Første ordentlige praksisperiode for 2. årsstudentene ved fysioterapiutdannelsen i Trondheim kom og gikk. 2014-kullet var stort, og praksisplassene spredte seg fra Nord-Trøndelag i nord til Østfold i sør. Som alltid ved trekningen var spenningen stor, og et spørsmål dominerte: Blir jeg nødt til å flytte, og i tilfelle hvor? Omkring to tredeler av oss måtte det.

Da praksisplassene var klare var det plutselig mange nye spørsmål som surret rundt i hodet: «Hva slags arbeid skal jeg gjøre?, Hva blir forventet av meg?, Hvordan vil det bli å arbeide med ordentlige brukere/pasienter og ikke bare friske medelever?, Vil jeg få til dette?».

Det er sunt med litt nerver, og det tror jeg alle kjente mye på hele den første uken, og kanskje nå og da gjennom hele perioden. Læringsutbyttet i perioden var stort og tiden forsvant fort.

Stresset kommer

Og plutselig var vi ute av praksisboblen og tilbake i undervisningen med under en måned igjen til eksamen! Man kan være flink og jobbe systematisk, lese underveis, og likevel kjenne pulsen øke av en eksamen som nærmer seg en dag om gangen.

Du føler du må kunne alt, absolutt alt. Det er et heftig mål å leve opp til. La oss være ærlige å innrømme det for oss selv; det lar seg ikke gjøre. Vi må gjøre som alle fysioterapeuter har gjort før oss, som våre venner på andre studier, vi må gjøre så godt vi kan. Lese, drikke kaffe, notere, spise klementiner og sjokolade, drikke mer kaffe, få tid til en liten luftetur, lese, enda mer kaffe, notere, lage mer kaffe og lese litt på sengen. Er det gøy? På ingen måte. Er det noen vei utenom? Nei, dessverre…

Desember kom i gang, og mange snakket om julegaver. Jeg anerkjente ikke at julen nærmet seg. Det betød nemlig at eksamen snart var her. Det ble stadig færre forelesningstimer og mer selvstendig jobbing.

I den siste tiden før eksamen gjelder det å ikke la stresset ta deg helt. Man må prioritere og koble ut en gang i blant. Ta pauser for at hodet skal få hvile.

Får kjenne på hypokonderen i oss

Det er ikke til å fornekte at det kan være ugunstig å lese om alle mulige sykdommer over lengre tid. I en situasjon hvor vi er stresset og slitne skal vi sitte å lese om alle mulige sykdommer. Hvordan føler vi oss der vi sitter bøyd over pulten med hodet i boka? Tørre øyne, stiv nakke, dovning i armen du støtter hodet på, vondt i hodet, tungt for å få ting til å sitte, svimmel ved rask reisning fra stol? Så var det noe med generell trøtthet, dårlig matlyst og dårlig søvn. Jeg hadde da virkelig lest om disse symptomene et sted?

Målstreken

Men vi nærmet oss målstreken. Ikke for studiet, der har vi mer som gjenstår, men for dette halvåret. Denne eksamensperioden. Med flere erfaringer, mer teoretisk kunnskap og kanskje en økt frykt for en plutselig hjerneblødning.

Til slutt gjensto bare selve eksamenen. Da gjaldt det å få det du kan ned på arket og huske å puste. Det er heldigvis noen måneder til neste!

Daniel Solheim, FYSO Trondheim og Landsutvalget.

 

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten