REI - energiunderskudd over tid

Relativ energimangel i idrett

Ernæring og idrettsernæring er et fagfelt som engasjerer meg. Årsaken henger nok sammen med hvordan kroppen, mentalt og fysisk, kan påvirkes av det vi ernærer den med, både på godt og vondt.

Blogg

Jeg er ingen ernæringsekspert, og skal ei heller påta meg den rollen. Dette blogginnlegget blir derfor ikke et dypdykk i ernæring og idrettsernæring. Med dette innlegget ønsker jeg å rette oppmerksomheten mot et ekstremt viktig tema innen idrettsmedisinen, et tema som engasjerer meg veldig. Nemlig et begrep som kan føre til store mentale, fysiske, prestasjons- og helsemessige utfordringer hos både mannlige og kvinnelige utøvere. I dette blogginnlegget tar jeg for meg problemstillingen om relativ energimangel i idrett (REI). 

Hva er REI?

REI er en medisinsk diagnose som stilles av kyndig helsepersonell. Syndromet oppstår på grunn av langvarig energiunderskudd hos idrettsutøvere. REI påvirker kroppens fysiologiske funksjoner og kan føre til blant annet redusert energiomsetning og proteinsyntese, hormonelle forstyrrelser og endret menstruasjonssyklus (uteblivende menstruasjonsblødninger), redusert beintetthet, nedsatt immunforsvar og redusert kardiovaskulær funksjon. REI kan også føre til andre helsekonsekvenser. Psykologiske problemer hos utøvere kan både være en konsekvens av eller årsak til REI. 

Hvem får REI, og hva er årsaken?

REI forekommer hos både mannlige og kvinnelige utøvere i ulik alder, fra ung til gammel. Årsaken til REI er energiunderskudd over tid, der utøveren ikke inntar tilstrekkelig energi gjennom kosten til å dekke kroppens energibehov ved basale fysiologiske funksjoner, alminnelige daglige gjøremål, trening og fysisk aktivitet. 

Når vet man at en utøver har REI, og hva skal gjøres?

Da REI er en medisinsk diagnose som stilles av helsepersonell, er det viktig at utøveren henvises til kyndig helsepersonell for utredelse. Veldig ofte fungerer det bra med en tverrfaglig tilnærmelse mellom ernæringsfysiolog, lege, psykolog, treningsfysiolog og fysioterapeut. Ofte er fysioterapeuten den som arbeider tettest opp mot utøver i det daglige, spesielt når det gjelder skader og fysikalsk trening. Av den grunn er fysioterapeuten ofte den første som danner mistanke om REI. Symptomer kan være tretthet, irritabilitet, depresjon, forstyrret menstruasjonssyklus, redusert restitusjonsevne, søvnforstyrrelse, redusert koordinasjon, styrke og konsentrasjon, økt skadeforekomst og forstyrrede gastrointestinale funksjoner. Merk at mange utøvere som lider av REI er normalvektige og vektstabile, selv om de er i energiunderskudd. Vekttap behøver derfor ikke å være et symptom. 

Som trener, forelder eller lagkamerat er det viktig å kontakte lege, fysioterapeut eller en ernæringsfaglig person med kompetanse innen området, dersom en mistenker REI hos en utøver. 

Hvordan behandles REI?

Utøveren følges tett opp av et tverrfaglig behandlingsteam. Det utføres screening av utøver basert på blant annet symptombilde, blodprøver, andre lab resultater og et klassifiseringssystem som kartlegger utøverens risikoprofil. Utøverens retur til idrett gjøres på bakgrunn av screening og risikoprofil. Prognosen er god, spesielt dersom en utøver fanges opp i tidlig stadium. Noen fysiologiske konsekvenser som redusert beintetthet og hormonelle forstyrrelser kan være irreversibel. 

Blogginnlegget er basert på RED-S CAT, klinisk måleinstrument, og Olympiatoppens utgivelse, «Idrettsernæring», kap. 13.

Regine Bjarnoll, Fysioterapeut. 

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten