Nordmenn er født med verdens beste utgangspunkt. Alt ordner seg for en nordmann. Og gjør det ikke det, ja da står vi med begge hendene på den no...

På toppen av klagemuren

For mange av dem som ender opp som varig uføretrygdede, starter prosessen med sykmelding. Er man borte fra jobben i mer enn et halvt år, er det omtrent 50 prosent sannsynlighet for at man aldri kommer tilbake til arbeidslivet.

Blogg

Til sammen er rundt 20 prosent av den norske befolkningen i arbeidsfør alder på en eller annen form for trygd. I fjor gikk så mye som 657.000 årsverk tapt på grunn av dårlig helse og arbeidsløshet, viser tall fra Nav. Den aller største andelen skyldes dårlig helse. Samtidig har vi nylig fått vite at muskel- og skjelettplager koster samfunnet enorme pengesummer.

Da blir spørsmålet: Hvordan kan nordmenn være ett av verdens lykkeligste folkeslag, ha verdens beste økonomi og samtidig ha såpass dårlig helse? (i følge OECD).

Forventninger

Stikkordet er forventninger. Nordmenn er født med verdens beste utgangspunkt. Alt ordner seg for en nordmann. Og gjør det ikke det, ja da står vi med begge hendene på den norske klagemuren.

For vi skal være smertefrie. Vi har jo et helsevesen som skal fikse slikt. Som skal «kurere» oss. «Gjør meg frisk!» er befalingen.

Heldigvis vet vi i dag at inaktivitet og det å gå sykmeldt er svært uheldig, både for egen og samfunnets helse. Et langtids sykefravær fører i mange tilfeller til en uføretrygd. En uføretrygd fører gjerne til inaktivitet. Og inaktivitet over tid fører nesten uten unntak til alvorlig patologi.

Ond sirkel?

Hvem er egentlig ansvarlig for den enkeltes helse? Individet selv eller samfunnet? Faktum er at Norge på sikt ikke har råd til en befolkning på trygdeytelser. Noe må gjøres – og noe vil bli gjort. Spørsmålet er bare hva og når.

Basert på evidensen kan jeg anbefale de aller fleste å gå på jobb selv om det knirker i kroppen. Og hold deg i daglig fysisk aktivitet. Ja, selv om det knirker i kroppen. I Norge er det kort vei til marka – uansett hvor du bor! Og spør du meg, er marka hundre ganger bedre enn et støyende og stressende treningssenter. Terapi, både for kropp og sjel.

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten