-Haller, bob-baner og hoppbakker gir ikke bedre folkehelse, skriver fagredaktør

OL i Oslo – og bedre folkehelse?

Snart skal Oslos befolkning ta et valg. Nei, jeg snakker ikke om stortingsvalget. Men om Oslo skal søke om å få arrangere Vinter-OL i 2022. Sett fra et folkehelseperspektiv kan det være verdt å spørre seg selv: Vil et OL gi bedre folkehelse?

Blogg

Først kan det være greit å friske litt opp i hva folkehelse handler om: Økt grad av fysisk aktivitet i befolkningen. Bedret kosthold. Mindre tobakk og alkohol. Flere i arbeid (selv om dette er uteglemt fra de fleste definisjoner jeg har sett). Kort sagt: en sunnere og friskere befolkning.

Idrett og bakrus

Hva vil så et OL tilføre Oslo – og Norge? Helt konkret; hypermoderne idrettsanlegg, en to ukers fest (for de som har råd til det) – og en minst like stor bakrus. Jeg vet at mange er enig i at kostnadene ved å arrangere et OL har gått over alle støvelskaft, Men det er en annen diskusjon.

”Bakrus nei!?” Dette hører vi tilhengerne si. For de flotte anleggene vil jo gi et fantastisk tilbud til hele Oslos befolkning, ikke minst de unge idrettsutøverne. Breddeidretten er alibiet. Folkehelsen likeså.

Faktum er: Idrettsfolk, unge som gamle, vil holde seg i nødvendig fysisk aktivitet uansett hvordan anleggene ser ut. Trening – uansett. Fordi det er gøy. Godt. Nødvendig. Og for noen – et levebrød. Om toppidrettsutøverne blir bedre med topp moderne anlegg? Jeg tror faktisk ikke det. De finner løsninger. Sett i lys av befolkningstallet, er vi verdensmestere i vinteridrett. Med dagens anlegg. Som tross alt er relativt moderne. Og verdens kanskje flotteste natur.

Sosiale ulikheter i helse

De som virkelig trenger å komme seg opp av sofaen vil sannsynligvis aldri sette sine bein i disse anleggene. Utenom (kanskje) skiløypene i Holmenkollen. Skiløyper som i dag er topp moderne. Faktum er at de sosiale ulikhetene i helse her i landet stadig blir tydeligere. Mange blir sprekere. Minst like mange det stikk motsatte. Studier viser at kun 20-30 prosent av befolkningen er fysisk aktive minst 30 minutter daglig, som jo er anbefalingen fra Helsedirektoratet. Jeg tviler sterkt på om OL vil løse et slikt problem.

Hva med økonomien i dette? Milliarder på milliarder av kroner vil et OL koste Norge. Eksakt sum uviss. Ifølge britiske samfunnsøkonomer er det stor sannsynlighet for at budsjettet overskrides betydelig, ut fra et historisk perspektiv. Penger som selvsagt tas fra andre budsjetter.

-Staten tar jo regninga

-Null stress. Det er jo staten som stiller garantien, hører vi kommunepolitikere si.

Problemet er vel at staten er oss. Du og jeg. Vil du at våre penger skal gå med til denne korte og intense festen? Hva med å bruke pengene på helt andre, og kanskje mer langsiktige og nyttige tiltak? Som å starte langt rimeligere prosjekter der den inaktive delen av befolkningen kommer seg opp og ut, blir friskere – og lykkeligere?

Vei- og kollektivhelse

OL-tilhengerne snakker også om et bedre veinett rundt Oslo, et bedre kollektivtilbud og økt boligbygging. På grunn av et OL. Er vel folkehelse i dette også? Faktum er, at dette bør vi få til uansett. Penger har vi. Beslutningsvegring likeså.

Skøytebyen Hamar

Et lite apropos: Se på «skøytebyen Hamar». Byen med Vikingskipet – nasjonalanlegget for skøytesporten. Et godt eksempel. Ferdigstilt til OL i ’94. Skøytehallen som fra ’95 har blitt brukt mest til hundeutstillinger, messer i ulike former og fasonger, idrettsgallaer og konserter – og til fotografering for fornøyde turister fra Asia. Skøyteløpere er det mindre av. Ganske enkelt fordi ingen vil ta den saftige regningen med å fylle dette fantastiske anlegget med is - når det bør være is der. Kunstig is, som selvsagt er svært kostbar. For Hamar kommune er så godt som bankerott. OL ’94 var over i ‘94. Og staten har tross alt andre ting å bruke penger på.

Så ja – på Hamar bruker innbyggerne naturisen i parkene og ikke betongen i Vikingskipet når de skal gjøre sine piruetter. Mon tro om det samme vil skje i Oslo etter et eventuelt OL?

Det enkle er alltid det beste

Jeg ønsker meg en befolkning som i mye større grad tar i bruk den fine naturen vi har gratis tilgjengelig rett utenfor stuedøra. Hver dag. Denne naturen finner vi ikke i haller, bob-baner eller hoppbakker. Stor samfunnseffekt for en billig penge.

Beklager Heiberg. OL i sin nåværende form er stormannsgalskap – og hjelper ikke på folkehelsa.  

Godt valg!

John Henry Strupstad

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten