Singapore skyline

Faglig skråblikk fra Singapore

Over 3500 fysioterapeuter er i år samlet til kongress i Singapore, den lille hypermoderne bystaten i det fjerne østen. En finansoase, der pengene flyter og skyskraperne reiser seg i rekordfart.

Blogg

Landet feirer i år 50 år som uavhengig. Landsfader Lee Kuan Yew døde nylig, noe som ble markert med stor landesorg.

Som kongressdeltaker (og litt turist) ser alt ut til å være helt perfekt – så lenge du holder deg til lover og regler. Dersom du ikke gjør dette, kan mer eller mindre kreative straffemetoder vente – som saftige bøter, blant annet for å ta en slurk vann på t-banen. Stokkeslag, og i verste fall dødsstraff, venter for mer alvorlige forbrytelser.

Resting day

Singapore uteksaminerer for første gang i år sine første fysioterapeuter på bachelornivå, noe som selvsagt er stort for et lite land med et velfungerende helsesystem, ikke helt ulikt den skandinaviske modellen. «Trygghet for alle, fra krybbe til grav». Singapores helseminister uttalte på åpningsseremonien at fysioterapeuter spiller en helt sentral rolle i et samfunn der befolkningen aldres og utfordringene i så måte står i kø. Dette lyder kjent for en nordmann. Da får det så være at den samme ministeren i åpningstalen mente fysioterapeuter må være «verdens mest hardtarbeidende», siden vi var på kongress 1.mai. «arbeidernes dag», eller «offisiell hviledag», som han kalte det. Det spørs om et godt gammeldags 1.mai-tog hadde blitt tatt spesielt godt imot i Singapore.

Når vi først snakker om politikk, (folke)helse og Singapore, er det verdt å ta med at myndighetene i landet i disse dager er i ferd med å sluttføre et stort arbeid med å kople sammen alle de over 200 parkanleggene i denne byen. Du skal kunne gå, løpe og sykle rundt uten å måtte krysse trafikkerte veier. Selv har jeg testet dette systemet, og det fungerer utmerket. Milevis med asfalterte parkanlegg omkranset av natur. Prosjektet må ha kostet millarder.

Markedskrefter?

Tilbake til åpningsseremonien, der de fleste kongressdeltakerne fylte opp en imponerende kongress-sal: En høyt merittert japansk professor fokuserte på velferdsteknologi i sitt innlegg. Viktig tema, der vi i Norge muligens henger litt etter. Problemet var at denne professoren presenterte bilmerket Hondas nye robotteknologi, som for så vidt så ut til å være meget interessant. Merkevaren «Honda» ble gjentatt i mange setninger og i svært mange lysbilder. Som fagredaktør ser det ut som om det her har oppstått visse interessekonflikter, som det dessverre ikke ble gjort rede for i innlegget. Fysioterapeuter i salen, flere tusen, så ut til å sluke innlegget uten spesielle kritiske ansiktsuttrykk. Slike problemer oppstår dessverre ofte i akademia, der kampen om penger og finansiering er beinhard.

Publisering i fremtiden

Selv har jeg sittet i flere møter med andre fagredaktører og redaktører fra vitenskapelige fysioterapitidsskrifter og fysioterapimagasiner fra store deler av verden. Dette har vært lærerikt for meg, som representerer et relativt lite tidsskrift i den store sammenhengen. Vi har likevel klart å markere oss i International Society of Physiotherapy Journal Editors (ISPJE), med aktiv deltakelse og bidrag i kampen om registrering av kliniske forsøk i internasjonale søkeregistre.

Jeg har hatt gleden av å være med i diskusjonsfora der vi søker en konsensus på tvers av regioner når det gjelder krav og retningslinjer til forfattere av vitenskapelige artikler. Vi har også diskutert viktige utfordringer vi møter på daglig, og da spesielt mangel på registrering av de nevnte kliniske forsøk i internasjonale registre og finansielle interessekonflikter, der dette ikke oppgis. Detaljer sier du? Svaret er nei. Dette er helt essensielle temaer dersom vi skal unngå bias og stole på det vi leser.

«Treatment as usual»

I tillegg støter vi stadig på kliniske forsøk, der kontrollgrupper mottar «treatment as usual», uten en nærmere beskrivelse av hva dette er. Vi må i fremtiden stille høyere krav til forfattere om en grundigere beskrivelse av slike tiltak. «Treatment as usual» er en usystematisk sekk av udefinerbare verktøy som sannsynligvis er totalt forskjellig fra studie til studie, og selvsagt vil kunne påvirke resultatene svært stor grad.

Unge forskere med nettverk

En meget positiv nettverksgruppe i WCPT er Early career researchers (ECRs). Her kan du utvikle deg som forsker innen medisin og helsefag - uavhengig av tidligere meritter og status. Gruppen markerte seg på kongressen, og kan bli svært viktige i tiden som venter oss. Mer info kommer i Fysioterapeuten nr. 6. I mellomtiden kan du lese mer på www.theicecream.org.

Is exercise medicine?

Interessant er også bredden på verdenskongressen. Og ikke minst, debattene som følger. Fra debatten om «Exercise is medicine»: Det er på ingen måte gitt at dette er en sannhet for fysioterapi på verdensbasis. «Exercise is an enemy» mener noen. For å sette det på spissen. Dette kommer spesielt tydelig frem i en pro et. contra-debatt, som vi har vært vitne til her nede.

Sannsynligvis har vi et aldri så lite definisjonsproblem når dette temaet debatteres, der ulike begreper må sees og forstås fra nye vinkler. I noen kulturer er fysioterapi korrelert sterkt til manuelle teknikker, og kun dette. Forskningslitteraturen er i dag relativt entydig på at fysisk aktivitet virker på et betydelig antall pasientgrupper. Vi må ikke glemme at det er nettopp pasientene vi er lært opp til å hjelpe. Forebygging, behandling og rehabilitering er stikkord. Aktivitet i ulike former og fasonger er den røde tråden. 

Pris til Kari Bø

Kongressen har gått sin gang, og er nå offisielt på dag fire, uoffisielt dag sju. Et imponerende antall forskere har presentert sin forskning og sine ideer, også mage norske. Noen utmerker seg spesielt. Morsomt for oss nordmenn var at vår egen professor, Kari Bø, rektor ved Norges Idrettshøgskole, ble tildelt WCPs høyeste utmerkelse. Mildred Elson Award er navnet på denne prisen, som ble tildelt for hennes enestående forskningsbidrag til kvinnehelse. Gratulerer!

Asias New York

Helt til slutt vil jeg takke WCPT og de lokale arrangørene for en fin kongress. Det meste har gått på skinner her nede. Asiatisk vennlighet i en flerkulturell by fylt av orden og trygghet er et godt utgangspunkt for suksess. På mange måter et perfekt samfunn? Men ingenting er helt perfekt, ei heller i Singapore.

John Henry Strupstad

 

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten