Ryggsmerte

Uspesifikke ryggsmerter: Fysioterapiens største sovepute!?!

Hvis det er noe som fungerer som en rød klut for mitt faglige jeg, så må det være uttrykket USPESIFIKKE ryggsmerter. Hva i all verden mener vi med dette? Hvorfor har vi uspesifikke ryggsmerter, men ikke, for eksempel, uspesifikke skulder- eller knesmerter? 

Blogg

Betegnelsen er jo helt håpløs, for enhver smerte må da ha en konkret opprinnelse? Overalt ellers i kroppen ser vi i alle fall ut til å mene det. Men når det gjelder ryggen blir det for vanskelig for oss, og det er for så vidt en kurant sak. Klarer man ikke å finne ut av ting, så klarer man det ikke. UAVKLARTE ryggsmerter hadde da også vært en rimelig betegnelse.

Men ”uspesifikk” - bare smak på ordet: Jeg får fornemmelser som ”uinteressant”, ”uviktig” og ”useriøst”. Dette legger ansvaret for våre tilkortkommende diagnostiske evner på pasienten. Og det verste er - vi (be)handler deretter. Vi bryr oss ikke lenger, vi har gitt opp å finne ut av det.

 Det er bare å se på våre nasjonale kliniske retningslinjer: Er det ingen tegn til opplagt nevrologi og/eller røde flagg, så putter vi pasienten i den store uspesifikke båsen og sender han/hun bokstavlig talt til skogs med det like uspesifikke rådet; dette er ufarlig, bare stå på, dette går over… Og ikke mas på oss om hva som feiler deg, for det er USPESIFIKT!! (les: for vanskelig)

Er dette virkelig det beste vi har å tilby? Hva med, i det minste, en litt grundigere funksjonsdiagnose og mer konkrete råd? Vi må komme oss videre, øke våre kunnskaper, fortsette å undersøke disse pasientene nøye og være så presis i våre tiltak som mulig.

Vi ønsker jo ikke å være en USPESIFIKK yrkesgruppe!? Heller ikke for ryggpasienter…

Jan Kattenberg

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten