Statistisk sammenheng, eller årsak-virkning sammenheng?

Forrige uke utkom Fysioterapeutens forskningstemanummer med en rekke flotte presentasjoner av studier som foregår i fysio-Norge! 

Blogg

Jeg og Kåre Birger Hagen har skrevet en kronikk i temanummeret som handler om hvordan man kan vite at en sammenheng er en årsak-virkning (en kausal) sammenheng, som jeg særlig vil anbefale da den kan gi en bedre forståelse av studiene som presenteres. Videre er den relevant ikke bare for fysioterapeuter, men for alle som jobber med medisin og helsefag, og også deg som bare gjerne vil forstå hvorfor avisoverskrifter om ny helseforskning er for gode eller for skremmende til å være sanne.

I kronikken tar vi for oss et svært sentralt tema både i forskning og klinikk; nemlig hvordan vi kan vite at en årsak faktisk er en årsak. Det blir stadig viktigere for fysioterapeuter å vise at vi forstår årsaksmekanismer, og ikke bare kan bevise effekter av treningsprogrammer. Vi må hvite hvorfor og på hvilken måte treningsprogrammet hjelper. For å komme frem til dette må vi forskere kombinere kunnskap innen eget forskningsfelt, kunnskap om statistiske analysemetoder og kunnskap om kausalitet. Men statistikkforskningen og kausalitetsforskningen i seg selv er jo egne fagfelt som også går videre. Vi helsefagforskere må følge med på denne utviklingen, og kunne formidle det som er relevant for forståelsen av forskningen i vårt eget fag videre til klinikken.

Denne kronikken er mitt lille bidrag til nettopp dette da jeg selv ikke driver forskning som har umiddelbare kliniske implikasjoner i primærhelsetjenesten. Jeg synes at forskningstemanummeret er et utrolig flott iniativ og bidrar til å gjøre fysiopraksisen mer evidensbasert. Jeg er ikke så bra på å gi sånne tips som bloggere alltid gjør, men her har jeg i alle fall ett veldig godt et: Lag en kopp kakao, gjør fyr i ovn, legg vekk Ipader og telefoner, sett deg godt til rette i sofaen og les først vår høyaktuelle kronikk som et grunnlag for resten av temanummeret. Kronikken vil nok sette tankene ekstra i sving, og du vil få større utbytte av de andre studiene du leser om. God lesning!

Karin Magnusson

Innlegget er en reprint etter godkjenning fra forfatter. Innlegget ble første gang publisert på forfatters blogg; www.forskerlivet.no

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten