Prosjektleder Ida K. Haugen og prosjektoordinator Karin Magnusson. Foto: www.forskerlivet.no.

Oppstart av unik artrosestudie – se opp for Nor-Hand!

Onsdag 20. april gikk startskuddet for Nor-Hand, en ny studie av artrose i hendene som skal gi økt kunnskap om sykdomsmekanismer og årsaker til smerte ved den hyppig forekommende leddsykdommen. 

Blogg

På lang sikt har vi håp om at studien vil gi oss økt kunnskap som er nødvendig for å finne behandling som bremser sykdommen og gir mindre smerter. Studien er unik i et internasjonalt perspektiv da pasientene vil bli undersøkt med all tilgjengelig billeddiagnostikk og man har i tillegg en bred kartlegging av smerte. En så grundig artrosestudie er faktisk aldri tidligere gjort i hendene!

Artrose er den hyppigst forekommende leddsykdommen, og de ytterste og midtre fingerleddene samt tommelbasis er de leddene som blir oftest rammet. Smerte, stivhet og nedsatt funksjon er de viktigste symptomene. Håndartrose er svært vanlig blant voksne menn og kvinner, og våre tidligere studier viser at personer med håndartrose kan ha like store plager som personer med autoimmunsykdommen leddgikt (revmatoid artritt). I motsetning til for leddgikt finnes det dessverre ingen medisiner som begrenser artrose. Noen har effekt av håndtreningsøvelser, dessuten kan kortison-injeksjoner i leddet gi en betennelsesdempende effekt og smertelindring i både fingerledd og tommelbasis. Likevel vil disse behandlingsalternativene ha en kortvarig effekt.

Ny billeddiagnostikk

Begrensede behandlingsmuligheter skyldes i stor grad mangelfull kunnskap om årsakene til, og det naturlige forløpet ved håndartrose. Vi vet også lite om hvorfor noen har sterke, funksjonsnedsettende smerter ved forholdsvis liten grad av leddskade, mens andre kan være smertefrie selv om leddene er helt deformerte. Med Nor-Hand studien vil vi finne ut av dette. Artrose angriper flere strukturer i leddet, og med ny billeddiagnostikk vil vi finne ut mer om hvilke strukturer (for eksempel brusk, ben og leddbetennelse) og hvordan, samt i hvilken grad disse strukturene bidrar til hvilken type smerte.

I studien skal 300 personer med håndartrose undersøkes av revmatolog og medisinstudenter i løpet av det neste året. Pasientene skal gjennom en klinisk undersøkelse av hendene og andre ledd, og det blir tatt røntgen, CT, ultralyd og MR. Smertetestingen og en ny type billeddiagnostikk ved navn Xiralite er blant de mest nyskapende aspektene ved studien. Man vil også få mål på fysisk form og stress.

Gode smertemålinger

Ved å aktivt fremprovosere smerte gjennom smertetesting som er helt lik for alle pasientene vil vi se på hvorvidt det skjer endringer i nervesystemet hos personer med håndartrose som kan forsterke smertene. Ved samtidig å se på sammenhenger til funn på de ulike billedmodalitetene (som røntgen, MR osv) kan man lære mer om hvilke leddforandringer som faktisk gir smerte. For eksempel gir Xiralite et øyeblikksbilde av graden av leddbetennelse, og kanskje er denne nye billeddiagnostikken bedre egnet enn våre ”gamle” metoder som røntgen eller ultralyd i å forklare artrosesmerter? Xiralite er faktisk så nytt at det aldri tidligere har vært testet på et så stort utvalg av personer med håndartrose! En liten tysk studie på 23 pasienter med håndartrose viste at leddbetennelse var vanlig ved håndartrose, og de fant forskjeller mellom personer med håndartrose og leddgikt. Det er mye forskning som gjenstår for å finne ut hvilken nytte denne nye maskinen kan ha. Mer om dette kommer i eget innlegg, for det er faktisk superspennende!

Likevel kan det jo også være slik at noen har mer smerte helt uavhengig av hvor ille leddene er skadet av artrose. Så for å finne andre faktorer som kan forklare sterke artrosesmerter vil vi selvfølgelig også måle en rekke andre faktorer som mental og fysisk helse.

Nå gleder vi oss veldig til å komme i gang med testingen og treffe deltakerne. Vi lover å komme med noen oppdateringer underveis  :)  Ønsk oss lykke til det kommende året, det trenger vi!

Karin Magnusson (prosjektkoordinator)

Ida K. Haugen (prosjektleder)

Innlegget er en reprint etter godkjenning fra forfattere. Innlegget ble første gang publisert på bloggen; www.forskerlivet.no

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten