turnustrekning 2013

Turnustjeneste

Tredjeårsstudentene på fysioterapiutdanningene har en spennende tid i møte, av ulike årsaker. Turnustrekningen står på trappene, og det er mange tanker og forventinger om dette. Her deler jeg noen av mine.

Blogg

Jeg møtte opp med godt mot til trekningen av turnusnummer på Høgskolen i Oslo i november. Hadde ikke tenkt så mye over det på forhånd egentlig, men hadde selvfølgelig høye forventninger om et lavt nummer. Trekningen foregikk i en liten forelesningssal med ødelagt ventilasjonsanlegg, men det var ikke derfor man ble svett i hendene, det sørget stemningen for. Det var et noe glissent oppmøte, men vi som var der sørget for å gjøre denne trekningen så fæl som mulig. Samtalene gikk stort sett ut på å tenke seg at man hadde fått det siste nummeret i trekningen og for noen var  ”det verste som kunne skje er å måtte dra til Finnmark!”. En klassiker blant de født og oppvokst i Oslo, for å plassere folk litt i bås her. For andre var det ”Telemark, det hadde vært forferdelig”, som var fokus i en av negativitetssamtalene i auditoriet. Mener å huske sistnevnte utspill kom fra en trønder som er aldri har vært andre steder enn Steinkjer og Oslo. 

Turnuskomitèen veivet med armer og ben, hysjet og plystret, det skulle være ro i salen for at dette skulle skje på en ordentlig måte. Allerede ved trekningen av første nummer og navn bryter det ut i høylytt skravling, en liten applaus og enda mer veiving og hysjing fra turnuskomitèen. Turnusnummer 1 ble trukket tidlig, og det kommer vel ikke som en overraskelse da jeg sier at det ble god kok i salen da. ”HUN KAN VELGE HVILKEN PLASS HUN VIL!” Jeg tenkte at nå er folk i ferd med å bli gale. 

Hovedgrunnen til den spente stemningen var en helt annen enn redselen for å havne i Telemark. Under disse halvstressede, spøkefulle samtalene og applaus kombinert med skjelvende hender og høye skuldre, lå nemlig usikkerheten om at noen av oss kanskje ikke vil komme til å få en turnusplass. Ifølge turnuskomitèen ved Høgskolen i Oslo er det per 01.02.13 usikkerhet angående ventelisteordningen, om det blir eller ikke, og hva som eventuelt skjer med de på venteliste. 

På helse- og omsorgsdepartementets nettsider ligger fjorårets høring som omfatter forslag om endringer i turnusforskriften til fysioterapeuter.  Der fremkommer det at helsedirektoratet vil komme i en situasjon hvor det ikke er praktisk mulig å fremskaffe et tilstrekkelig antall plasser til turnustjeneste. De vil derfor endre turnusforskriften fra å ha en plikt til å skaffe tilstrekkelig antall godkjente turnusplasser, til å kun omfatte å fremskaffe godkjente plasser. De ulike høgskolene og universitetene, NFF og flere helseforetak stiller seg i høringen tvilende til at ventelisteordning vil være en god løsning og legger vekt på at dette bare vil gjøre problemet mer omfattende, da ventelistene sannsynligvis vil bli lengre år etter år. Forslaget omfatter samtidig at de som eventuelt må stå på ventelisten skal benevnes som ”fysioterapeutkandidat”.  En slik benevning vil, i følge departementet, skille disse kandidatene fra studenter og turnusfysioterapeuter, hvilket vil være hensiktsmessig når de i ventetiden, før de kan starte turnustjenesten sin, skal kunne arbeide som fysioterapeutkandidat under veiledning. 

Som student får jeg akutt dårlig selvtillit; for det er da vel ingen som vil ansette en ”fysioterapeutkandidat” som ikke har fullført turnustjeneste og i tillegg må ha veileder?

Vi studentene får vel bare vente i spenning til den endelige turnustrekningen, krysse fingrene for nok turnusplasser og være glad for at NFF, utdanningene og turnuskomitéene gjør en knallgod jobb for å sikre at vi får turnustjeneste. Jeg er med andre ord en passiv tilskuer med lua i den ene hånda og turnusnummer 88 i den andre. Kanskje havner jeg i Telemark. Må huske å minne trønderen om at det er et utrolig mye bedre alternativ enn å stå på venteliste.

Emilie Holmseth Risberg

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten