Costa del Sol venter i det fjerne...

Offentlig godkjent fysioterapeut.

Gyldig autorisasjon fra to tusen og fjorten til to tusen og sekstifire. En treårig bachelorutdanning og en turnustjeneste er gjennomført og bestått. Velkommen til ansvar, kompetanse, krav, helse, livsstil, utfordringer og glede. Velkommen til aktivitet, kropp, miljø og deltakelse – velkommen til meg, jeg er fysioterapeut! 

Blogg

Det beste av alt er at autorisasjonen forteller meg at jeg skal være fysioterapeut i 50 år fra nå, og det skal bli gøy! Det er egentlig ikke nødvendig å tenke så mye på det faktum at jeg på daværende tidspunkt er 75 år, har både rynker og åtte barnebarn, og bruker seniorukene på Costa del Sol. Der skal den gamle versjonen av meg selv arrangere seniorgym på playa´en med paraplydrink til dessert. I år 2064 er nok dessuten eldreomsorgen så god at man oppfordrer seniorene til å arbeide frem til pensjonsalder, som så langt frem i tid sannsynligvis er flyttet til sånn cirka 86 år, fordi man da som nå vet at arbeid er helsefremmende.

Tilbake til nåtid. Et aldri så lite stressmoment på veien til å bli en 86 år gammel fysioterapeut er å skaffe seg en jobb. Nå. Fort som fy. Det kan jo virke ganske meningsløst å gå rundt på gaten på måfå og si ”jeg heter Emilie og er fysioterapeut!”, selv om det egentlig er det jeg har hatt lyst til siden autorisasjonen var i boks. Så stolt kan man være av å ha valgt rett vei, rett yrke. Da bør man også ha en jobb å gå til, og i dagens arbeidsmarked får en ikke akkurat kastet stillingene etter seg.

Jobbsøknadene er sendt, besvart og avslått – eller mot formodning godtatt, og du blir invitert til intervju. I noen tilfeller blir du ikke bare innkalt til intervju, men til noe de kaller en ”hyggelig samtale”, som viser seg å være enda verre. Du møter i grå blazer og fargerike joggesko, for å understreke at du både er seriøs og veltrent. Litt sånn ”etter intervjuet bare kaster jeg av meg denne blazeren og legger ut på 30 km sprint”. I den ekstremt ”hyggelige samtalen” blir du spurt om alt mellom himmel og jord, eksempelvis;

- ”Dersom tre pasienter/kunder/brukere kommer bort til deg samtidig med tre ulike spørsmål, hva gjør du da?” Da kan man tenke: Men i svarte, hvor ofte kommer det til å skje?! Men det må du ikke si.

- ”Hvor ser du deg selv om ti år?” Da kan man tenke: Søren klype at de ikke spør hvor jeg ser meg selv om femti år, det er mye lettere å se for seg (Costa del Sol). Dessverre finner de ikke det interessant.

- ”Nevn tre negative ting om deg selv”. Den har man selvfølgelig forberedt seg på, og vet at man må fortelle om negative egenskaper som egentlig er positive. Personlig tråkket jeg her i salaten, da jeg hadde søkt på en jobb med barn og sa at jeg var distré. Vanskelig å ro seg vekk i fra. Dessuten er jeg ikke distré engang, det var bare noe jeg sa fordi jeg ikke hadde forberedt noe annet...

De ”hyggelige samtalepartnerne” vil gjerne dytte deg innerst inn i et hjørne og ta fra deg den selvsikre holdningen du hadde øvd på. De ser også helst at du legger ut om ulike temaer da det eneste du klarer å si etter en halvtimes avhør er ”jeg tror kanskje.. jo, muligens kan jeg pittelitt om det emnet”. Holdningsøvelsene har falt greit sammen, og du føler deg særdeles fleksjonspreget. De gjør det imidlertid ikke for å plage oss, de vil bare det beste for pasientene og det er jo bra!

Jeg fikk plutselig drømmejobben, et vikariat på syv måneder. Et vikariat er å forvente da man er nyutdannet. Et vikariat betyr motivasjon for en enda bedre fortsettelse. Jeg vet ikke hvor alle på mitt kull fra utdanningen er i jobbsøkeprosessen en måned etter avsluttet turnustjeneste, men vi vet jo at det er behov for oss. Det ordner seg!

Emilie Holmseth Risberg

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten