Halvveis på turnusveien

Halvveis i turnustjeneste – og hva så?

Misforstå meg ei, jeg mener ikke ”hva så” som i at det er enkelt, ”piece of cake” og ”ikke noe problem for meg liksom”. Jeg mener ”hva så” som i ”hva skjer videre nå?”. Og det har jo et enkelt svar: turnuskandidatene skal bytte turnussted, fra kommunehelsetjeneste til spesialisthelsetjeneste eller omvendt.

Blogg

Så da kunne jeg jo egentlig bare stoppe å skrive fordi jeg faktisk vet veien videre, hvertfall frem til august. Skrivesperre er selvfølgelig ikke tilstede, for det er nok av mer eller mindre viktige saker å ta opp som turnuskandidat i fysioterapi, jeg bare nevner i fleng:

1.Mitt nye navn er Turnusen.

Så snakket jeg med en studievenninne i nabokommunen og jammen heter ikke hun også Turnusen. Og han som er nede på Sørlandet et sted, tro meg på mitt ord, han heter jaggu Turnusen han òg! Ingen sterke følelser rundt det i grunn, det er nesten litt koselig og (tur)nussete;

”Jeg og Turnusen er tilbake til lunsj”

”Turnusen har booket treningsrommet”

”Nei se, Turnusen har skrevet et dikt!”

I de første tre månedene ble jeg kalt ”Den nye turnusen”. Enten fordi Emilie kan være vanskelig å uttale eller så er det fordi turnuskandidatene  byttes ut hvert halvår og det blir etter hvert mange personer å bli kjent med for de fast ansatte. Siste alternativ betviles. Konklusjonen er at det faktisk er et stort komplement. Blant oss nyutdannede er det å hete Turnusen ansett som inkludering og anerkjennelse.

2.Ung og nyutdannet.

Dette blir en stadig minnet om, enten av andre eller gjennom sin egen (fem måneder) lange arbeidserfaring. En pasient spurte meg om jeg hadde lov til å trene han, for jeg var vel så vidt ferdig med ungdomsskolen. Så da forklarte jeg han litt om den flotte ordningen med turnustjeneste og litt om min egen (tre måneder) lange arbeidserfaring, og følte meg i grunn bare ung og nyutdannet, og kanskje litt dum. Det skal dere vite, etablerte fysioterapeuter; vi ferskinger har stor respekt for den erfaringen dere sitter med, og gleder oss til vi får noe av den selv.

3.Desorientert.

Med det menes bokstavelig talt desorientert, da en kommer som ung og nyutdannet (jfr. punkt 2) til et sted en knapt har hørt om før. Ja, jeg hører du sier at jeg skal kjøre til høyre, høyre, venstre, rundkjøring og bare sånn – så lett er det å komme dit. Deretter skal du ha gruppetime der, da kjører du bare langs den hullete veien, så er det en postkasse til venstre og førti meter til høyre etter det – der er det. Mitt største problem i turnusperioden så langt. Er blitt GPS-avhengig på bygda. Kollektivtransporten til og fra Høyskolen i Oslo og Akershus måtte jo være for god til å være sann. Det var det jeg til slutt kom frem til etter i en periode å ha vurdert å la kollegaen teste meg for rom-retningsvansker.

4.Hva så?

Ja, hva skjer så? Det er litt over et halvt år igjen av turnustjenesten, det trygge og foreløpig faste holdepunktet. Deretter må vi klare oss selv, vi skal søke jobber på ordentlig. Alle nyutdannede må gjøre det, og det er vanskelig å få jobb for nyutdannede i mange yrker, så det er ikke spesielt synd på oss. Det skal vi heller ikke gi uttrykk for! Å ha et negativt fokus og være livredd for å ikke få jobb er unødvendig. Det kommer dessuten fort til uttrykk i søknader og på intervjuer. Hodet opp, turnusvenner – så viser vi folk at vi er stolte av profesjonen vår, brenner for faget og at vi har pågangsmot ut av en annen verden. Snakk om faget, del av faget og av deg selv – enda flere må se hvorfor de skal velge fysioterapeuter.

Summerer så disse fire punktene og ser at det blir: Mitt nye navn er Turnusen, jeg er ung, nyutdannet og desorientert, og jeg aner ikke hva som skjer videre. Takk for meg, jeg må skrive CV – da snakker vi skrivesperre tenker jeg.

Emilie Holmseth Risberg

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten