Friskhjulet

Friskhjulet som forklaringsmodell

Frisk Rygg-boka er nettopp lansert, ei bok skrevet for å gi folk flest bedre kunnskap om ryggen og konkrete tiltak som man kan gjøre selv. Sentralt i denne boka er Friskhjulet, en enkel hjemmetest for å finne ut hva du bør gjøre for å bli bedre i ryggen.

Blogg

Tidligere bøker om rygg og ryggplager har dette til felles: En løsning skal hjelpe alle. Det finnes bøker som sier at bare øvelser gjør deg frisk, bøker som sier at god holdning gjør deg frisk og det er bøker som sier at du kan tenke deg frisk. Når vi vet at ryggplager er multifaktorielle, kan ikke en løsning være svaret for alle. Vår tilnærming til dette problemet er Friskhjulet.  

Pedagogisk verktøy 

Friskhjulet er ikke en vitenskapelig validert test, men et pedagogisk verktøy for å gi vanlige folk en ide om hva de bør fokusere på for å få mindre vondt i ryggen. Hvis du er sterk i mage og rygg fra før, vil ikke mer styrketrening være løsningen på ryggsmertene. Hvis arbeidsplassen er årsaken til plagene, bør du gjøre noe med det i stedet for å begynne på yoga. 

Åtte faktorer 

De åtte faktorene i Friskhjulet er styrke, bevegelighet, søvn & hvile (herunder stressmestring), fritid, aktivitet, kunnskap, arbeid og holdning. Alle disse faktorene kan påvirke ryggsmerter. Friskhjulet gir personen selv mulighet til å skåre seg fra 0 til 8 på disse faktorene. Resultatet blir synliggjort på et hjul med åtte eiker. Den visuelle representasjonen gjør det enkelt å se hva man skårer høyt og lavt på. 

Målet med Friskhjulet er først å få balanse mellom de ulike faktorene (at hjulet skal trille godt) og deretter å få et så stort hjul som mulig (et større hjul triller lettere). Vi erfarer at denne måten å visualisere de ulike faktorene på gjør at folk selv kan oppdage hva de bør gjøre og hvilken faktor de bør prioritere. 

Et verktøy 

Å la personen oppdage løsningen selv gir mestring. Den visuelle tilnærmingen gir forståelse for at ryggplager kan være multifaktorielle. Friskhjulet er ikke en erstatning for behandling hos en dyktig terapeut, men vi ser det som en god måte å gi mer nyanserte råd enn ”one size fits all”-råd som dukker opp i avisartikler og i tidligere bøker. 

Flere bedriftshelsetjenester og klinikker har nå Friskhjulet inne til vurdering til bruk som et verktøy i ryggskoler og pasientundervisning. Hele testen og eksempler ligger gratis ute på www.ryggbok.no.

Anders Berget og Lennart Krohn-Hansen

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten