En god terapeut bruker tid på pasienten

Fem tegn på at terapeuten din er dyktig

I dette blogginnlegget setter vi fokus på det som kjennetegner en dyktig terapeut. Det er motparten til vårt forrige innlegg ”Fem tegn på at du bør skifte terapeut”. Terapeut kan like gjerne bety andre helseprofesjoner, det betyr ikke nødvendigvis fysioterapeut.

Blogg

Vi bruker med vilje et popularisert format for at de som ikke i utgangspunktet er motivert allikevel skal bli fristet til å lese og få med seg det viktigste. Både "Fem tegn på at du bør skifte terapeut"og "Fem tegn på at terapeuten din er dyktig"er artikler som kommer i boka Frisk Rygg som lanseres i september.

1. Terapeuten bruker tid på deg

Tar terapeuten seg tid til deg? Får du forklare din situasjon og føler du deg forstått? Bruker terapeuten tid til å forklare hvilke tiltak som velges og hvorfor? Det er et tegn på at terapeuten din er dyktig.

En dyktig terapeut vet hvor viktig det er å forstå pasienten. En del av effekten i en behandling er at du føler deg forstått og ivaretatt. En terapeut som tar seg tid til deg kan fange opp flere viktige momenter og gi deg den beste behandlingen.

2. Terapeuten setter mål for behandlingen og retester ofte

Hvordan vet du at behandlingen virker? Ved at du, sammen med terapeuten, setter mål og finner ut om du er på vei mot målet. Hvis ikke du kommer nærmere målet, endrer terapeuten på behandlingen.

En dyktig terapeut setter tydelige mål for behandlingen sammen med deg. Det skal være klart hva som skal gjøres, hvor ofte og hvilken effekt denne behandlingen skal ha.

3. Terapeuten er faglig oppdatert

Spør terapeuten din om det skjer noe nytt innenfor fagfeltet? Hvis de bobler over og begynner å fortelle om hvor mye spennende som skjer, er det et tegn på at terapeuten din er dyktig.

En dyktig terapeut må være faglig oppdatert. Det skjer stadig mer innen forskning på helse og sykdom, og det er nok av nye bøker og kurs tilgjengelig. En god terapeut er interessert i å gi sine pasienter den faglig best begrunnede behandlingen!

4. Terapeuten gjør deg til en aktiv deltager

Setter terapeuten krav til deg? Motiveres du til å gjøre det du kan på egenhånd? Blir du behandlet som en aktiv deltager, og ikke en passiv mottaker? Det er et tegn på at terapeuten din er dyktig.

Å gjøre deg til en ”aktiv deltager” betyr ikke at du skal styre sjokkbølge-apparatet selv. Det handler om selvstendighet, at terapeuten søker å gi deg mer og mer kontroll og mulighet til å gjøre så mye du kan selv. Å føle at man har kontroll over smerte/sykdom, er lindrende i seg selv!

5. Terapeuten ønsker å bli kvitt deg

Er målet med behandlingen at du skal bli selvstendig? Ønsker terapeuten at du skal bli frisk og klare deg på egenhånd? Det er et tegn på at terapeuten din er dyktig.

Selv om terapeuten lever av å behandle pasienter, ønsker en dyktig terapeut at du skal bli frisk. Det betyr etterhvert at behandlingen vil bli mer aktiv og mindre passiv, og at du kan gjøre flere øvelser selv. En god terapeut ønsker å bli kvitt deg fordi det vil si at du ikke lenger trenger behandling!

Les også: Fem tegn på at du bør skifte terapeut

Anders Berget og Lennart Krohn-Hansen

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten