Veld de terapeutene som holder både seg kunnskap, lokaler og utstyr oppdatert

Fem tegn på at du bør skifte terapeut

Når pasienten kan svare ja på ett eller flere av de underliggende punkter, kan det være på tide med et terapeutbytte.

Blogg

Når klinikken ser ut som en brun pub

Når du går til terapeuten din, innebærer det å gå inn i et halvmørkt, brunt lokale som sist ble pusset opp på tidlig 80-tall? Består inventaret av gule gardiner, slitne brune benker og interiør fra en annen tidsalder? I såfall bør du tenke på å skifte terapeut.

Betyr det noe om lokalene ser ut som ei brun bule? Ja, det handler om at terapeuten bryr seg. Hvis terapeuten ikke vil bruke penger på å oppdatere klinikken, tror du han/hun bruker penger på å oppdatere fagkunnskapen? Hvis interiøret er fra 1980, er det fare for at fagkunnskapen er fra samme år.

Når du bare får passiv behandling

Når du går til terapeuten din, innebærer det å legge seg ned på en benk og ”bli behandlet” i 30 minutter? Er det meste av behandlingen ett apparat som gjør at terapeuten ikke trenger å anstrenge seg nevneverdig? I såfall bør du tenke på å skifte terapeut.

Aktivitet er det viktigste tiltaket for muskel- og skjelettplager. For å sitere fra Helsedirektoratet: ”For nær alle grupper og tilstander av muskel- og skjelettplager ser fysisk aktivitet ut til å kunne medvirke til å forebygge, utsette eller lindre plagene.” Passiv behandling bør ikke være det eneste tiltaket over tid.

Når du har langvarige smerter og ikke får vite mer om dem

Når du spør om hvorfor smertene dine ikke forsvinner, blir spørsmålene dine besvart med mumling og beskjed om å legge seg ned på benken? I såfall bør du tenke på å skifte terapeut.

Smerteforskningen har kommet langt de siste årene. Et overivrig nervesystem kan være et problem i seg selv, men du kan trene nervesystemet friskt på samme måte som kroppen. Noe av det viktigste er at du som har langvarige smerter får en forklaring på hvordan nervesystemet og smerte henger sammen.

Når du ligger på samlebånd

Når du går til terapeuten din, er du en av flere som ligger på ”vent” inne på et avlukke? Flyr terapeuten inn og ut av de ulike rommene og slenger på en varmepakning eller andre passive tiltak? Må du betale for 30 minutt når du har fått fem minutters oppmerksomhet? I såfall bør du tenke på å skifte terapeut.

God terapi handler mye om den gode koblingen mellom terapeut og pasient. En terapeut skal ta seg tid til å høre på deg, til å vurdere deg fra gang til gang og evaluere hvilken effekt behandlingen har. Du skal ikke føle deg som om du ligger på samlebånd.

Når du ikke får oppfølging ved aktiv behandling

Kan du treningsprogrammet ditt utenat? Har du hatt det i flere måneder? Er det fremdeles 12 x 3 på de samme øvelsene og samme motstand? Har du ikke fått en evaluering av programmet du gjør? I såfall bør du tenke på å skifte terapeut.

Aktiv tilnærming er supert, se punkt 2 hvis du er i tvil. Men du trener for å nå et mål, ikke sant? Og når du klarer å gjennomføre treningsprogrammet uten problem, er det på tide med progresjon. En god terapeut skal jevnlig evaluere din fremgang og justere treningprogrammet ditt deretter.

Les også: Fem tegn på at terapeuten din er dyktig

Anders Berget og Lennart Krohn-Hansen

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten