Foto: Alexander Øvrebø

-Derfor tror jeg ikke lenger på fysioterapi

I mine øyne skal fysioterapeuter være de beste til å hjelpe de som har smerter eller plager i kroppen i forbindelse med aktivitet og bevegelse. Så hvorfor har de to siste årene gjort at jeg har mistet troen på fysioterapi?

Blogg

En tradisjonell fysioterapeut er kjent for å være flink til å teste og å finne «feil», «mangler» og «asymmetri» i kroppen. Strukturelle forskjeller som vi i dag vet spiller en nesten ikke-eksisterende rolle i for eksempel behandlingen av langvarige ryggsmerter (1). Så hva gjør vi når vi er bra på det vi har lært, men det vi har lært viser seg å være feil?

Mitt eget møte med etablerte «sannheter» kommer fra to år med gjennomgang av det som er gjort av forskning på rygg og nakke sammen med min kollega Anders Berget. Målet var å gjøre den nyeste, oppdaterte kunnskapen tilgjengelig ikke bare for fagpersoner, men for alle de som sliter med vond rygg eller nakke.

Profesjonsuavhengig

Fra starten var det viktig at bøkene skulle være noe mer enn et resultat av våre tanker og erfaringer som fysioterapeuter. De skulle utgjøre en profesjonsuavhengig samling av de beste rådene fra forskningen. Så hva var det første vi lærte? Vi måtte se mye lengre utover fysioterapien sine grenser enn vi noen gang hadde trodd!

Når det er sagt, er ikke lege, kiropraktor, naprapat eller psykolog nødvendigvis en bedre løsning. Nakke og rygg påvirkes av et så vidt spekter av faktorer at det ikke finnes en eneste utdanning eller helsearbeider som i dag er en fullverdig ekspert. Med den strukturelle modellen på hell (1) og med ny smerteforskning i bakhodet (2), er det desto viktigere at vi som fysioterapeuter kjenner vår besøkelsestid og tar steget videre. 

For meg betydde det å ta steget fra en ren fysioterapi-tankegang, til å samle spisskompetanse fra så ulike fagpersoner som leger, coacher, psykologer, kiropraktorer, ergonomer, siviløkonomer og fysioterapeuter. Det var kun samlet vi satt på den kunnskapen og de faktorene som forskningen har vist er nødvendig for å hjelpe de som sliter med rygg og nakkeplager.

Ja – men…

I to år har jeg daglig måttet revurdere mine etablerte «sannheter» og redskaper. Sannheter fra utdanningen og faget har gang på gang vist seg å være feil. Det har vært mye hodepine, mange «ja, men..» og enda flere aha-opplevelser. Det er ikke kjekt å lære at det en tror er sant er feil, men det har vært verdt det.

Jeg har snakket med flere kollegaer som har vært gjennom de samme tankene. Dyktige kollegaer som jeg i dag ser på som noe MER enn bare fysioterapi. Ved å være nysgjerrig og ydmyk har de lært av sine feil og ikke tro blindt på etablerte sannheter. Og ikke  minst, de har lært å ta kontakt og lære av andre helseprofesjoner rundt oss. Min oppfordring er derfor at vi alle må lære å bli litt MER enn bare fysioterapi. Vi må alle tørre å innse at tidligere sannheter kan ha vært feil og å ta til oss den nye kunnskapen som allerede er kommet. Mine egne erfaringer, som forsøkt samlet i bøkene Frisk Rygg og Frisk Nakke, er at den nye kunnskapen og de nye redskapene ikke er spesielt kompliserte eller vanskelige. De er bare ikke til noe hjelp hvis vi blir stående fast i utdaterte sannheter. 

La meg avslutte med å presisere overskriften. Jeg tror ikke lenger BLINDT på fysioterapi. Vi spiller en udiskutabel rolle i helse-Norge, men vi må aldri tillate oss å fortsette blindt med det vi en gang lærte som sant. Vi må alle være sultne og nysgjerrige nok til å ta de nødvendige skrittene videre.

Lennart Krohn-Hansen

Referanser:

1. The fall of the postural–structural–biomechanical model in manual and physical therapies: Exemplified by lower back pain (2010).Eyal Lederman* CPDO Ltd., 15 Harberton Road, London N19 3JS, UK

2. Explain pain (2003), David Butler, G. Lorimer Moseley

Les også oppfølgeren; "Hva er egentlig fysioterapi" her.

» Vis regler for kommentarer

Regler for kommentarer

  1. Diskuter sak, ikke person, og skriv helst under med fullt navn.
  2. Fysioterapeuten har redaktøransvar for alt som publiseres.
  3. Rasistiske, sjikanerende og andre uønskede innlegg vil bli fjernet.
  4. Meld gjerne fra om innlegg du synes er upassende til fysioterapeuten@fysio.no
Kommentarer ved hjelp av Disqus

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten