Blogg

Studentblogg

-Vi gleder oss til praksis!

Som førsteårsstudent er det veldig mye som skal inn i hodet på kort tid. Anatomien skal læres, muskler skal pugges og de latinske ordene vil ingen ende ta. I tillegg må vi vite hvordan det meste inni kroppen faktisk fungerer. 

Les hele innlegget

Ole M. Stamland

Trening, helse og litt miljø…

På tross av nyere forskning som forteller at trening ikke nødvendigvis er det viktigste for god helse, er jeg en av dem som bruker en stor del av lønna mi på treningsutstyr, være seg ski, sko, klær, sykler, briller osv. Men hvorfor gjør jeg egentlig det? Det er jo behagelig å ligge på sofaen, og med nåtidens hogst av regnskog er det kanskje solidarisk å holde oksygenopptaket på et moderat nivå.

Les hele innlegget

Lennart Bentsen

Hørt om mobilnakke? Se hit et øyeblikk!

La oss bli ferdig med det opplagte først. Selvsagt kan man få vondt i nakken av å sitte og se ned på telefonen over lang tid. Akkurat som du kan få vondt et eller annet sted i kroppen, etter hvilken som helst ting du har gjort, nesten uansett hvor lenge du har gjort det. Vi har litt vondt her og der innimellom, det er normalt. Men vi vet også at plager kan komme etter for mye belastning av et slag, og vi vet at å holde spesielle stillinger i, eller trykk på, en kroppsdel over lengre tid kan bringe fram ubehag. Derav klisjéen, og sannheten; vi er skapt for bevegelse. Og for variert bevegelse.

Les hele innlegget

Forskerlivet

Vi har i år 366 dager, og hva kan DU gjøre på den ekstra dagen? Sjekke hjerterytmen!

Atrieflimmer, også kjent som hjerteflimmer eller bare flimmer, er den vanligste hjertesykdommen vi har i Norge. Hjerteflimmer regnes som en av folkesykdommene, og har økende sykdomsforekomst med økende alder. I Norge har ca. 90.000 diagnosen, men man tror at ytterligere 50.000 går rundt med hjerteflimmer uten å vite det. Hjerteflimmer gir uregelmessig puls, så kjenn etter hvordan din puls er nå.

Les hele innlegget

Ole M. Stamland

Bløtkakeeffekten

«Selg skinnet før bjørnen er skutt!» oppfordret Ruth Marie Donovan på Folkehelsekonferansen i 2014. Hva hun mente med det sitatet, er blitt tydeligere og tydeligere for meg etter hvert som jeg har observert et stort antall bløtkaker på Facebook den siste tiden. 

Les hele innlegget

Ole M. Stamland

Trening – en offentlig helsetjeneste?

Stadig flere vitenskapelige artikler fremhever viktigheten av trening og et aktivt sosialt liv som behandling og som et tiltak for god helse. Et problem med en massiv fronting av trening som god medisin er at det ikke alltid er så lett for befolkningen å forstå hvor man skal søke hjelp og hva som kreves av den enkelte selv. Vi har alle et ansvar for egen helse og vi tar selv valget om å være bevisst dette ansvaret og ta tak i trening, kosthold og ikke minst sosial tilhørighet. Dette er viktige faktorer for god folkehelse!

Les hele innlegget

Nyheter

Les mer

Fag og vitenskap

Les mer

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten

Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten Tidsskriftet redigeres etter Redaktørplakaten og Vær Varsom-plakaten