Svar på innlegg om svimmelhet

Ta kontroll med takt

Fagdebatt i Fysioterapeuten 8/2014.

Britt Fadnes, fysioterapeut ved Voksenpsykiatrisk poliklinikk i Molde. Britt.Lenes.Fadnes@helse-mr.no

Kirsti Leira, fysioterapeut ved psykiatrisk poliklinikk i Levanger. Kirsti.Leira@helse-nordtrondelag.no

Vi viser til innlegg i Fysioterapeuten nr. 5/14 og 7/14 angående behandling av pasienter med svimmelhet. Her er en respons på noe av kritikken av læringsorientert fysioterapi praktisert i møter med pasienter som sliter med svimmelhet.

Det undrer oss at dere kan påstå at deres innfallsvinkel er mer kunnskapsbasert enn vår. Ønsket om mer kunnskapsbasert praksis var bakgrunnen for samarbeidet med Per Brodal. Vi vil gjerne vite hvilke behandlinger som har vært så grundig utprøvd og eltet som læringsorientert fysioterapi. Vi har hatt ca. 140 fagmøter med Per Brodal i løpet av 13 år, minimum tre timers varighet. Parallelt har det foregått en intens utprøving med pasienter.

I vår siste bok understreker vi at svimmelhetspasienter er våre viktigste referanser. Deres umiddelbare reaksjoner gir oss veiledning der og da. Ingen har understreket tydeligere enn Per Brodal faren ved å bli reduksjonistisk når vi arbeider med kropp-hjerne-samspill. Lukter ikke vestibulær rehabilitering av å være temmelig reduksjonistisk?

Per Brodal har også tydeliggjort for oss hvor vanskelig det er å komme fram til sannferdige og målbare resultater i studier der effekt av ulike innfallsvinkler skal undersøkes. Hans bidrag er blant annet å lete etter aktuelle nevrovitenskapelige publikasjoner. Vi kan ikke oppfatte uttalelsene i innleggene annerledes enn en underkjenning av Per Brodals kompetanse, vår måte å samarbeide på og vår felles ydmykhet i at det er pasientene som har det siste ordet om vi lykkes eller ikke.

For å finne ut mer om effekt starter vi i løpet av høsten en REK-godkjent, randomisert, kontrollert multisenter-studie. Vi inkluderer pasienter med angst og depresjon der også svimmelhet er et vanlig symptom. Om to år kan resultatene presenteres.

Vi arbeider på hver vår psykiatriske poliklinikk. Flertallet av våre pasienter har ulike former for angst og depresjon. For mange er også svimmelhet et stort problem. I tillegg får Britt Fadnes henvist svimmelhetspasienter direkte fra øre/nese/hals-poliklinikken ved Molde Sjukehus. Overlegen ser hvilke pasienter som bruker synet til å balansere seg med. Kunnskap, erfaring og pasientrespons har lært han at det er læringsorientert fysioterapi de trenger.   

Dere presenterer et merkelig syn på hva eksponeringsterapi er – som om mest mulig konfrontasjon med det vonde eller dysfunksjonelle er vitenskapelig bevist effektivt? Vi unngår ikke balanseutfordringer slik dere påstår, men vi møter balanseutfordringene på en annen måte. Den første undersøkelsen på balanseputa er for de fleste en kraftig utfordring. Men fordi vi er opptatt av læring som betingelse for varige endringer, erkjenner vi nødvendigheten av å arbeide steg for steg der opplevelsen av tilstrekkelig kontroll står sentralt. Full konsentrasjon overfor visse hverdagsbevegelser der taktfast oppdatering av balanse inngår, viser seg å være en nøkkel. Det er alltid inspirerende når pasientene lærer seg ettaktfast lederskapog ikke lenger er offer for svimmelheten.

Powered by Labrador CMS