-Unødvendig pronasjonstesting

Løpere på ulike nivåer blir pronasjonstestet i stor stil i ulike sportsforretninger - i den tro at de kjøper et par joggesko som skal forebygge belastningsskader. En ny studie setter spørsmålstegn ved denne praksisen.  

Publisert Sist oppdatert

Når "nye" løpere skal kjøpe sko, er det vanlig at de ansatte i butikken kjører en test for å vurdere kundens grad av pronasjon. De ansatte anbefaler deretter sko basert på om kunden har normalpronasjon, underpronasjon eller overpronasjon, i den tro at passende skotype til graden av pronasjon vil forebygge skader. Dette skriver Runner's World.

En ny studie antyder derimot at pronasjonstesting i sportsbutikker kan sløyfes, og at spesielt ferske løpere trygt kan løpe med normale/nøytrale sko, uavhengig av deres grad av pronasjon/supinasjon. Det viktige er komfort.

En gruppe danske forskere fant nylig ut at skadefrekvensen var lik i en stor gruppe nye løpere (n=927) med varierende grader av pronasjon/supinasjon, selv om alle løperne hadde på seg de samme nøytrale løpeskoene. Løperne ble gruppert etter grad av pronasjon/supinasjon, etter testbatteriet «Foot Posture Index».

Forskerne fulgte løperne i ett år, og definerte skade som: "any musculoskeletal complaint of the lower extremity or back caused by running, which restricted the amount of running for at least one week." 252 av forsøkspersonene pådro seg minst en skade i løpet av dette året. Det ble ikke funnet forskjeller mellom gruppene, noe som tilsier at risikoen relativt sett var like stor/liten for en skade uavhengig av pronasjons-/ supinasjonsgrad.

Rasmus Nielsen, Ph.D.ved Aarhus Universitet i Danmark, presiserer at studiens resultater gjelder for "nye" løpere, og at resultatene kan tenkes å ha blitt annerledes dersom de hadde testet erfarne løpere.  

Studien er publisert i British Journal of Sports Medicine.

Powered by Labrador CMS