Ultralyd-diagnostikk av håndartrose

I sin avhandling Ultrasound of hand osteoarthritis har Alexander Mathiessen og medarbeidere studert nytten av ultralyd-undersøkelser av personer med håndartrose ved Diakonhjemmet sykehus

Publisert Sist oppdatert

Forskerne fant at ultralyd var like bra som MR og mer følsom enn røntgen i å oppdage artrose. De fant også at leddbetennelse forekom hyppig i ledd med artrose, noe røntgen ikke er i stand til å fange opp. Dessuten kunne ultralyd skille mellom frisk og syk brusk, selv i små fingerledd. 

«Dette kan potensielt bedre diagnostikken og oppfølgingen av disse pasientene, samt øke vår forståelse av sykdomsprosessene», skriver forskerne.

Ikke bare brusk og ben er involvert i utviklingen av artrose. Også betennelse i leddene er en driver for sykdommen.

Både ben og bløtvev

«Med moderne bildemodaliteter som ultralyd, som både kan undersøke ben og bløtvev, er det ikke lenger like åpenbart hvilken metode man skal bruke for å undersøke artrose», skriver forskerne videre.

-Det er ikke alltid samsvar mellom forandringer som ses på røntgen og pasientens symptomer, og røntgen er ikke i stand til å vise sykdomsforandringer tidlig i forløpet, ei heller bløtdelsforandringer.

-Mer komplett

«I vanlig klinisk praksis vil nok røntgen fortsatt være bildemodaliteten som supplerer en klinisk undersøkelse av artrose, men ultralyd tilbyr en mer komplett undersøkelse av et ledd, og gjør det mulig studere både brusken, benete forandringer og leddbetennelse», heter det i avhandlingen.

For å gjøre metoden bedre har forskerne også utviklet et bildeatlas som kan brukes av leger i ultralyd-diagnostikk av håndartrose.

Tid og sted for disputas: 17. jan. 2018 13:15, Øvre og nedre auditorium Diakonhjemmet Høgskole. 

Kilde: Universitetet i Oslo

Powered by Labrador CMS