To norske studier blant de 15 beste

De 15 mest betydningsfulle randomiserte studiene i fysioterapi fra PEDros database er nå kåret. På listen er det to norske studier fra Seksjon for idrettsmedisinske fag ved NIH.

Publisert Sist oppdatert

PEDro (Physiotherapy Evidence Database) er en internasjonal database for forskning i fysioterapi. Den inneholder over 28.000 randomiserte kontrollerte studier (RCT), systematiske oversikter og kliniske retningslinjer i fysioterapi, publisert av forskere over hele verden.

Fysioterapeut og professor Kari Bø, som også er rektor ved Norges Idrettshøgskole (NIH), er førsteforfatter på den ene norske studien, publisert i BMJ i 1999; Single blind, randomised controlled trial of pelvic floor exercises, electrical stimulation, vaginal cones, and no treatment in management of genuine stress incontinence in women.

- Dette var den første solide evalueringen av trening av bekkenbunnsmuskulatur ved stressinkontinens. Studien markerte starten på evidensbasert fysioterapi innen kvinnehelse, skriver PEDro.

Idrettsskader

Den andre norske studien blant de 15 på listen ble publisert i BMJ i 2005; Exercises to prevent lower limb injuries in youth sports: cluster randomised controlled trial. Førsteforfatter er fysioterapeut Odd-Egil Olsen, Seksjon for idrettsmedisinske fag ved NIH.

- Dette var en av de tidligste og beste studiene som så på forebygging av idrettsskader. Resultatene viste at et strukturert program med oppvarmingsøvelser kan forebygge kne- og ankelskader hos unge idrettsutøvere, skriver PEDro.

Sju land

Kåringen av de 15 mest betydningsfulle randomiserte kontrollerte studiene er en del av markeringen av 15-årsjubileet til PEDro. Alle fysioterapeuter som bruker PEDro ble tidligere i år invitert til å komme med forslag, og i dag – 20. oktober – ble oversikten over de 15 studiene offentliggjort.

Førsteforfatterne kommer fra sju land. Storbritannia og Australia er representert med fire studier hver, USA og Norge med to, mens Sverige, Nederland og Brasil har en studie hver på listen. Bortsett fra gruppering etter lidelse/diagnose, er rekkefølgen på de 15 studiene uprioritert.

- Banebrytende

-Dette er banebrytende studier som har endret pasientbehandlingen for flere lidelser, både blant fysioterapeuter og andre grupper helsepersonell. Enkelte av disse studiene la grunnlaget for gjennombrudd, andre representerte et paradigmeskifte. Og samtlige av disse randomiserte kontrollerte studiene markerte viktige milepæler i utviklingen av fysioterapibehandling, skriver PEDro i sin omtale av kåringen.

Hele listen, med begrunnelser og tilgang til intervjuer med forfatterne, finner du her.

Powered by Labrador CMS