- Svensker har ikke råd, nordmenn liker jobben

Mens mange syke svensker går på jobb av økonomiske grunner, viser nordmenn ofte til arbeidsglede og helsefordeler. Det er konklusjonen på en artikkel i International Journal of Social Welfare. 

Publisert

I artikkelen diskuterer førsteforfatter Staffan Marklund fra Karolinska Institutet, Vegard Johansen fra Østlandsforskning, Gunnar Aronsson fra Stockholms Universitet og Liv Solheim fra Høgskolen i Lillehammer grunnene til at norske og svenske ansatte går på jobb selv om det er syke, såkalt sykenærvær.

Tidligere studier viser at såkalt sykenærvær på lengre sikt øker sjansen for dårlig helse og langtids sykefravær, skriver Østlandsforskning på sine nettsider. Du kan også lese en lengre artikkel på forskning.no om denne studien.

3.300 langtidssykemeldte

Forfatterne bruker funn fra en spørreundersøkelse blant 3.300 langtidssykemeldte nordmenn og svensker. 80 prosent av nordmennene og 67 prosent av svenskene rapporterer at de i året før sykemeldingen hadde gått på jobb, selv om de egentlig skulle ha meldt seg syke.

Svenskene har oftere økonomiske grunner for å gå på jobb når de er syke: 35 prosent oppgir at de ikke hadde råd til å sykmelde seg. For nordmenn gjelder dette kun 15 prosent.

Østlandsforskning påpeker også at dette kan ha med sykefraværsordningene å gjøre. I Norge får man full kompensasjon for tapt arbeidsinntekt fra første dag, mens man i Sverige får 80 prosent kompensasjon fra den andre dagen.

Positive årsaker

I spørreundersøkelsen oppgir nordmenn i større grad positive grunner for å gå på jobb når de er syke. 53 prosent av de norske sier at de går på jobb uansett fordi de er glad i arbeidet, mot 34 prosent i svenskene.

Det er også flere nordmenn som mener at det å gå på jobb virker positivt på helsa; 31 prosent av nordmennene og ni prosent av svenskene. I begge land er en viktig grunn for å gå på jobb når man er syk, at man ikke ønsker å belaste arbeidskollegene (54 prosent i Norge og 41 prosent i Sverige).

Prosjektet "Social factors contributing to sickness abscense" (SOFAC). SOFAC er støttet av Norges Forskningsråds sykefraværsprogram, og samarbeidspartnere er Østlandsforskning, Høgskolen i Lillehammer og Stockholms Universitet.

Powered by Labrador CMS