Studie kobler overvekt til økt MS-risiko hos menn

Resultater fra den samme studien tyder på at kondisjonstrening kan tenkes å forebygge mot sykdommen.

Publisert Sist oppdatert

En ny, norsk studie viser sammenheng mellom høy kroppsmasseindeks (KMI) og risiko for multippel sklerose (MS) hos menn. Resultater fra den samme studien fant at kondisjonstrening kan tenkes å forebygge mot MS.

Fysiske tester ved sesjon

– Vi hentet data fra alle norske menn som gjennomførte sesjon, født mellom 1950 og 1975 – ved 19-årsalderen. Ved sesjon blir det gjennomført en rekke fysiske tester, som sier noe om hvor sprek du er og dermed om hvor mye og intenst du trener, samt at de måler høyde og vekt. Disse dataene koblet vi deretter med norsk MS-register og biobank, sier doktorgradsstipendiat Marianna Cortese ved Universitetet i Bergen (UiB).

Hun er førsteforfatter av studien «Body size and physical exercise, and the risk of multiple sclerosis», publisert i tidsskriftet Multiple sclerosis.

Sammen med Kjell-Morten Myhr, Trond Riise og Kjetil Bjørnevik ved Universitetet i Bergen har hun forsket på sammenhengen mellom overvekt i ung alder hos menn, og risiko for MS senere i livet. Det er tidligere vist at stor kroppsstørrelse og MS har en sammenheng for kvinner, men det har vært uklart om det samme gjelder for menn.

Høyere risiko
Gjennom Norsk MS-register og biobank identifiserte forskerne 1.016 MS-pasienter, mens 19.230 personer ble tilfeldig trukket fra kohorten som kontroller. Krysningen mellom de to databasene viste at høy Kroppsmasseindeks, det vil si en KMI på over 25, var assosiert med en statistisk signifikant økt MS-risiko senere i livet.

– Denne assosiasjonen var sterkere da vi utelukket menn som utviklet MS de ti første årene etter gjennomført sesjon, sier Cortese.

Hun forklarer at ved å utelukke menn som utviklet MS i løpet av de ti første årene etter sesjon, har forskerne forsikret seg om at de finner risikofaktorer, og ikke påvirkning av en sykdom som ikke har blitt diagnostisert ennå. Særlig primær progressiv MS kan muligens begynne lang tid før pasienten får nevrologiske problemer og oppdager sykdommen.

Les mer i Dagens Medisin.

Powered by Labrador CMS