Strammer inn på industrisponsing

BMJ-tidsskriftene vil ikke lenger tillate at artikkelforfattere har finansielle bindinger til legemiddelindustrien.

Publisert Sist oppdatert

Fra årsskiftet får ikke leger som mottar penger fra legemiddelfirmaer være artikkelforfattere av studier som publiseres i BMJ-tidsskrifter og som har å gjøre med utdanning og undervisning å gjøre.

Slike artikler omfatter blant andre kliniske kunnskapsoppsummering, artikler om klinisk praksis og såkalte state-of-the-art-artikler.

Bedre gjennomslagskraft

En av grunnene til de nye regler er at BMJ-redaktørene mener artikler relatert til utdanning og opplæring vil ha større innflytelse og gjennomslagskraft når leserne kan stole på at artikkelforfatterne ikke har bindinger til industrien.

I en editorial i BMJ viser redaktørene bak lederartikkelen til at tidsskriftet også var blant de første til å kreve at forfattere skulle oppgi interessekonflikter.

Redaktørene vedgår at det strenge kravet kan gjøre det vanskelig å finne dyktige artikkelforfattere uten bindinger til industrien, spesielt innen noen områder som revmatologi, og skriver at de er villige til å «gå glipp av» enkelte artikler og snarere publisere desto flere artikler fra forfattere uten finansielle bindinger.

Kilde: Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS