Stor interesse for Forskningsdagene

På Forskningstorget på Universitetsplassen i Oslo var det i dagene 19. – 20. september et yrende liv av skoleklasser og andre som prøvde ut en rekke forskningsaktiviteter.

Publisert Sist oppdatert

Over 40 utstillere inviterte til undring og «hands on» eksperimenter. Alt fra grisehjerner til kameradroner kunne utforskes nærmere av ivrige unger.

Forskningsdagene ble i år arrangert for 20. gang. 

Festivalen, som ble startet på initiativ fra Norges forskningsråd, er Norges største arena for allmennrettet forskningsformidling. Festivalen foregår over hele landet, og har som mål å skape begeistring og forståelse for forskning.

Om lag 200 arrangører er med. Arrangementet utmerker seg også i europeisk sammenheng for sin geografiske og faglige bredde.

Testet styrke

En av bidragsyterne var FYSIOPRIM; forskningsprogrammet om muskel- og skjelettlidelser og fysioterapi i primærhelsetjenesten. Her kunne barn og voksne teste sin egen grepsstyrke. Forskerne i FYSIOPRIM har tidligere påvist at det er en sammenheng mellom grepstyrke og alder fra fylte 50 år.

- Vi tester styrke med en håndholdt dynamometer, og registrere alder og hvor mange kilo de klarer. I løpet av dagen håper vi å få på plass en fin graf på plakaten vår, fortalte stipendiat ved Avdeling for helsefag, Universitetet i Oslo, Anne Therese Tveter.

Også høyde og vekt har betydning for styrken, men disse to parameterne ble kun målt så fremt barna ønsket det selv. De fleste var mest interessert i å klemme til på dynamometeret så hard de kunne.

- Jeg har tidligere samlet inn referansemateriell på voksne, og syntes dette var en gyllen mulighet for å prøve det samme på barn. De synes det er kjempeartig, pågangen er stor, fortalte Tveter.

Get Set

Norges idrettshøgskole (NIH) var representert med den skadeforebyggende appen «Get Set». Senter for idrettsskadeforskning ved NIH fikk før sommer-OL for ungdom 2014 i oppdrag av IOC å utvikle en app med det formål å holde idrettsutøvere skadefrie. Utøveren kan velge øvelser ut ifra idrett eller kroppsdeler; skulder, rygg, lyske, hamstring, kne og ankel.

- Vi valgte å konsentrere oss om øvelser der den forebyggende effekten er kunnskapsbasert. Men når det gjelder skuldre og rygg måtte vi også skjele litt til rehabilitering for å finne øvelser med dokumentert effekt, fortalte prosjektleder og forsker ved Seksjon for idrettsmedisinske fag, NIH, Kathrin Steffen.

Appen er en forlengelse av nettsiden skadefri.no, og kan lastes ned gratis. Til vinter-OL for ungdom på Lillehammer i 2018 skal appen utvides til også å omfatte vinteridrett. 

Powered by Labrador CMS