Stå opp for et langt liv

Det hjelper ikke å trene regelmessig for å leve lenge, hvis du likevel sitter eller ligger det meste av dagen.

Publisert

Å stå oppreist mer enn tre timer per dag gjør kromosomtuppene, eller telomerene som det heter på fagspråket, lengre, noe som forsinker den biologiske klokka.

Korte telomerer blir sett i sammenheng med redusert livslengde.

En ny studie viser at jo mindre tid du bruker på å sitte eller ligge i løpet av en dag, desto lengre er telomerene, skriver The Telegraph på sine nettsider.

Telomerer er bunter av DNA som utgjør strukturer i hver ende av alle kromosomer for å beskytte kromosomendene. Telomerene spiller en nøkkelrolle i kroppens aldringsprosess, men forkortes hver gang cellen går gjennom en celledeling.

Sitter på oss dårlig helse

Studien, som ble presentert i The British Journal of Sports Medicine, viser at selv om aktive mennesker har bedre helse, så er det tiden du sitter stille som avgjør telomerenes lengde.

Deltakerne i studien besto av 49 overvektige, inaktive voksne i siste halvdel av 60-årene. Halvparten av dem fulgte et treningsprogram i seks måneder. Den andre halvparten levde som før. Tiden de brukte på å sitte stille gjennom denne perioden, ble registret på bakgrunn av selvrapportering.

- Vi mener at en reduksjon i antallet timer man er stillesittende har større betydning enn en økning av treningsmengden for eldre i faresonen, sier professor ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm, og en av medforfatterne av studien, Mai-Lis Hellenius.

- I mange land øker treningsmengden på individnivå, men samtidig tilbringer folk mer tid i sittende stilling. Det er bekymringsfullt at ikke bare lite trening, men sannsynligvis også stillesitting, er en viktig helserisiko, sier hun.

 

Powered by Labrador CMS