Spiser lite og trener hardt

For kvinner som trener mye, er det skadelig å spise for lite. Elitemosjonister og idrettsutøvere som ikke spiser tilstrekkelig, risikerer skjelettskader og hormonforstyrrelser. 

Publisert Sist oppdatert

Forskere ved Health Science Lab i Lund i Sverige, har undersøkt 52 kvinnelige toppidrettsutøvere, maratonløpere, triatleter og orienteringsløpere. Halvparten viste seg å spise så lite at de risikerte å få alvorlige skader, skriver avisen Sydsvenskan på sine nettsider.

De som trener mye må være nøye med å få i seg nok mat. For lite næring kan føre til uregelmessig menstruasjon, og forstyrrelser i metabolismen som gjør at forbrenningen settes på sparebluss. På lengre sikt kan skjelettet bli svekket og hormonbalansen settes ut av spill.

Dessuten påvirkes kvaliteten på treningen. Den negative energibalansen fører til at muskeloppbyggingen blir dårligere og treningseffekten kan utebli helt.

Fortere mett

- Normal forbrenning for en frisk kvinne ligger på rundt 2200 kcal per døgn. Det er basisomsetningen om man bare sitter stille. I tillegg må man legge på for det man trener og telle kalorier, sier forskningsansvarlig for Health Science Lab, Åsa Tornberg.

- Hvorfor spiser kvinnelige idrettsutøvere og elitemosjonister for lite?

- Det finnes flere mulige årsaker. Vi har jo tatt for oss utholdenhetsidretter som forbrenner mye energi, og mange tenker nok at det er lettere å løpe hvis kroppsvekten er lav. Det kan også være rent estetisk, at det er magre kropper som er idealet, eller mangel på kunnskap. Når man trener hardt, blir man fortere mett. Det kan være vanskelig å spise tilstrekkelig bare ved å kjenne etter om man er sulten, sier Tornberg. 

Powered by Labrador CMS