Små endringer i yrkesaktivitet etter uførereformen

Det har skjedd minimale endringer i yrkesaktiviteten blant uføre, selv om uførereformen skulle gjøre det enklere å kombinere arbeid og uføretrygd.

Publisert Sist oppdatert

Uførereformen ble innført 1. januar 2015. En oppsummering fra Fafo av det første halve året etter reformen, viser at uføre ikke jobber mer enn før, skriver forskning.no. Forskerne forklarer det delvis med at regelendringene langt fra hadde nådd ut og blitt forstått.

Komplisert

– Når ikke en gang NAV og Skattedirektoratet klarer å finne ut hvordan dette vil slå ut for den enkelte, er det vanskelig for den uføre selv å fullt ut skjønne regelverket. sa Fafo-forsker Roy A. Nielsen under lanseringen av rapporten, som han har skrevet sammen med kollega Magne Bråthen: Uførereformen – Konsekvenser for yrkesaktiviteten.

Mister ikke trygd

Et av hovedelementene i uførereformen er at det ikke lenger er slik at uføregraden revurderes hvis du jobber mye. Dette betyr at de uføre ikke lenger trenger å være engstelige for å miste trygden om de tar seg litt arbeid.

En annen viktig endring er at inntektsgrensen for de som har fått uføretrygd ble redusert fra grunnbeløpet 1 G i folketrygden til 0,4 G. De som tjener mer får en avkorting i trygden. I mai 2016 var 1 G 92 576 kroner.

Tveegget reform

Knut Røed, professor ved Frischsenteret, mener at disse to endringene skal balansere to helt forskjellige hensyn. Det har gjort reformen tveegget.

– Faren for å få revurdert uføretrygden sin forsvant med reformen. Det vil gjøre det lettere å jobbe. Men på den annen side ble fribeløpet redusert og det har igjen gjort det mindre lønnsomt å jobbe, sier Røed til forskning.no.

Redusert arbeidsevne

Til gjengjeld er det kanskje mer lønnsomt å jobbe skikkelig mye etter reformen, fordi du ikke vil miste trygden uansett. Men arbeidskraftspotensialitet er mindre, påpeker forskerne.

- De uføre har faktisk dårlig helse og redusert arbeidsevne. Og om du som ufør skulle få lyst til å jobbe må det jo også finne ledig arbeid og en arbeidsgiver som er villig til å ansette deg på deltid, sier Nielsen.

Forskerne minner om at de bare har sett på de første seks månedene og at det kan ta tid før man ser de langsiktige virkningene.

Powered by Labrador CMS