Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Skuffede pasientorganisasjoner

Regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 får en lunken mottakelse hos pasientorganisasjonene.

Publisert Sist oppdatert

Opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering, fjerning av diagnoselisten og direkte tilgang til fysioterapeut har blitt solgt inn av helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) i forbindelse med statsbudsjett. Men da finansminister Siv Jensen (Frp) presenterte budsjettforslaget torsdag 6. oktober, sto ikke jubelen i taket hos pasientorganisasjonene.

Uten ambisjoner

Handikapforbundets leder, Arne Lein, er lite imponert over budsjettforslaget.

– Dette er et grått og kjedelig budsjett. Her er ingen satsinger som kan bidra til å løfte levekårene til mennesker med nedsatt funksjonsevne, sier Lein til handikapnytt.no.

Lederen uttrykker skuffelse over det han ser som et statsbudsjett uten ambisjoner på de funksjonshemmedes vegne.

Den nevnte opptrappingsplanen for habilitering og rehabilitering ser heller ikke ut til å være det Lein forventet etter å ha hørt Høies budsjettlekkasje i forrige uke.

– Jeg hadde sett for meg en kraftig satsing på rehabilitering. Men dette er for puslete, i hvert fall når vi ser på den økonomiske siden av det, sier Lein.

Lederen mener mye av reformen finansieres av pasientene selv, ved at regjeringen henter penger ved å fjerne diagnoselisten. Den har til nå gitt mange kronikere rett til fri fysioterapi.

Lein savner et bredere perspektiv i regjeringens rehabiliteringssatsning, og peker på at områder som skole, arbeid, fritid og kultur er helt fraværende.

Sender regningen til kronikerne

Funksjonshemmedes Fellesorganisasjon (FFO) forventer at regjeringens samarbeidspartier, Venstre og Krf, gjør sitt for å sikre en reell opptrapping innen habilitering og rehabilitering.

– FFO ønsker en betydelig satsing på habilitering og rehabilitering. Departementet har lagt frem en plan for dette som er faglig god, men økonomisk for svak, sier generalsekretær Lilly Ann Elvestad i en pressemelding.

FFO er også kritiske til fjerning av diagnoselisten, og mener regjeringen sender regningen for opptrappingsplanen til kronikerne. Organisasjonen viser til at stat og kommune vil spare 315 millioner kroner årlig på å fjerne diagnoselisten, og at det blir kronikerne selv må ta regningen når departementet overfører 200 millioner til kommunene for å bedre tilbudet innen habilitering og rehabilitering.

– Dette er altfor lite for å gi kommunene et reelt løft. Skal vi få en reell styrking av tilbudet må KrF og Venstre sørge for at overføringen øker med minimum 100 millioner til, sier Elvestad.

Kritiske til finansieringen

Norsk Revmatikerforbund (NRF) opplever at deres innspill til opptrappingsplanen har blitt hensyntatt, men generalsekretær Tone Granaas er kritisk til finansieringen, ifølge revmatiker.no.             

- NRFs innspill er i hovedsak ivaretatt i «Opptrappingsplanen for rehabilitering». Vi kan imidlertid ikke se at dette gjenspeiles i finansieringen, sier Granaas.

Hun mener regjeringen gir med den ene hånden, og tar med den andre.

- Regjeringen går inn for å fjerne fri fysioterapi for kronikergrupper, som allerede er utsatte grupper. Dette vil gi staten en innsparing på 335 millioner kroner. Det er kronikerne som må betale for gildet med ytterligere helsetap fordi de ikke lenger får råd til å gå til fysioterapi, forklarer Granaas.

På den positive siden er NRF glade for at regjeringen blant annet har med kartlegging av pasientforløp innen rehabilitering, noe foreningen spilte inn i arbeidet med planen.

I samarbeid med FFO vil NRF i den nærmeste tiden se på hvordan de kan påvirke det videre arbeidet med budsjettforslaget, ifølge Granaas.

De som har lite får mindre

Leder i Uføres landsorganisasjon, Laila Sandbekk, er også kritisk til budsjettforslaget, ifølge frifagbevegelse.no. Hun mener de som har lite fra før vil få enda mindre om budsjettforslaget blir vedtatt.

- Skatteopplegget er latterlig. Det er ikke noe poeng å blåse opp at skatten går ned, sier Sandbekk til nettstedet.

Hun viser til at landsorganisasjonens medlemmer i snitt har en brutto årsinntekt mellom 230 000 og 300 000 kroner. Disse blir påspandert 500 kroner i skattelette for 2017 i budsjettforslaget.

Sandbekk er klar på at denne skatteletten ikke veier opp for fjerning av diagnoselisten.

– Selvfølgelig gjør det ikke det. Fra januar blir egenandelen min hos fysioterapeut 180 kroner per gang to ganger i uka.

Sandbekk tviler på at hun har råd til å betale de første ukene med behandling på nyåret, frem til frikortet slår inn på 2500 kroner.

Powered by Labrador CMS