Er mosjonsbølgen over?

Rømmer fra mosjonskonkurranser

Deltakelsen stuper i de største konkurransene for mosjonister. Nå er spørsmålet om nordmenn er lei av hele helsefokuset.

Nyheter

– Det har vært en gullalder for mosjonsløp og konkurranser. Den ser ut til å ha nådd toppen og gått litt ned, sier professor Gunnar Breivik ved Norges idrettshøgskole til NRK.

Sist uke kom nyheten om at sykkel-Birken opplever en nedgang på 80 prosent i antall deltagere siden toppåret i 2011.

En gjennomgang NRK har gjort tyder på at det ikke bare er dette arrangementet som sliter. Både Birkebeinerrennet, Nordsjørittet og Oslo maraton har en påfallende lik utvikling. Deltakerantallet stuper målt mot det arrangørene oppgir som sitt beste år.

Deltakelse i mosjonsløp

– Enten følger mosjonsløpene den generelle trenden der aktiviteten har nådd en foreløpig topp, og at den så flater ut eller går ned. Men det kan også hende at det har blitt for mye konkurranser, sier Breivik.

– Mister folk til sofaen

Til helgen arrangerer Thor Fagereng Grenserittet mellom Strömstad og Halden for 19. gang. Han har sett tendensen til at folk vender terrengsykling ryggen i flere år, men er likevel overrasket over hvor fort deltakerantallet stuper.

– Unge mennesker vil ha mindre målebånd og stoppeklokke, og de vil ha mer opplevelse og eventyr, sier Fagereng til NRK - som en mulig forklaring.

– Opprør?

Når nordmenns mosjonsvarer er blitt målt over tid, har pilene pekt oppover gjennom 2000-tallet både i undersøkelsen til Norsk Monitor og til Statistisk sentralbyrå.

Nå har trenden snudd, og folk mosjonerer mindre enn før. Dermed er tendensene for det generelle aktivitetsnivået ikke ulik den for deltakelse i mosjonskonkurranser.

En Ipos-undersøkelse gjengitt i Aftenposten tyder dessuten på at nordmenn er litt mindre opptatt av å spise sunt enn tidligere.

Spørsmålet er om gullalderen for norsk helsefokus kan være over.

Les mer på nrk.no.