Pasienten er også en kunde

I år 2020 vil det være 5000 flere fysioterapeuter i Danmark enn det er i dag. Hvor i all verden skal de jobbe alle sammen?

Publisert Sist oppdatert

Hvis det skal være plass til alle, må det skapes flere arbeidsplasser innenfor alle sektorer. Samtidig viser nye beregninger at danskene bruker 21 milliarder kroner per år av egen lomme på helse, skriver Danske Fysioterapeuter på sine nettsider.

Det var Danske Fysioterapeuter som i 2014 nedsatte et rådgivende forum for å se på hvordan det kan skapes vekst i den helprivatprivate sektoren innen fysioterapi.

Forumet har bestått av fysioterapeuter og næringslivseksperter utenfra, og disse har nå presentert sine anbefalinger under overskriften «Pasienten er også en kunde». Noen av anbefalingene går ut på at klinikkene slutter seg sammen i større kjeder, satser på profesjonell ledelse, og tenker på pasientene også som kunder.

Entreprenører skaper vekst                                                                                         

Anbefalingene er gitt ut ifra premisset om at vekst forutsetter et økt fokus på å tjene penger. Undersøkelser forumet har gjort, viser at hele 75 prosent av fysioterapeutene som driver privat næring er drevet av faglige fremfor forretningsmessige ambisjoner.

Forumet konkluderte med at dette er en utfordring for bransjen, fordi erfaringen viser at de som skaper størst vekst er entreprenørene, de som etablerer selvstendig virksomhet for å sette egne ideer ut i livet. Dette gjelder kun 17 prosent av fysioterapeutene som driver privat næring.

Forumet anbefaler at fysioterapivirksomheter skal forretningsutvikles og styres økonomisk. Andre anbefalinger går på opprettelse av en selvstendig bransjeorganisasjon, bruk av partnerskapskontrakter, strategisk samarbeid med andre tilbydere i helsemarkedet, mer profesjonelt fokus på økonomi og ledelse, og ikke minst utvikling av nye tjenester og salg av produkter.

- Partnerskapstankegangen er en forutsetning for vekst, og er like viktig som ledelse og økonomistyring. Dette handler ikke om at klinikken skal bli bedre på å tjene penger for å omsette dem i en ny Volvo til klinikkeieren. Pengene skal inn og arbeide i klinikken. Vi taler om vekst fordi vi skal skape arbeidsplasser, sa Regionsformann og medlem av forumet, Sanne Jensen, da anbefalingene ble fremlagt for hovedstyret i Danske Fysioterapeuter.       

Powered by Labrador CMS