Ny avtale for bedre helsedata

En ny avtale mellom Forskningsrådet og Direktoratet for e-helse, skal gjøre helsedata lettere tilgjengelig for forskning.

Publisert

Formålet med avtalen, som ble undertegnet i Forskningsrådets lokaler mandag, er å etablere én felles plattform for datatilgang, analyse og forskning. Denne skal gi enklere tilgang til persondata fra ulike datakilder, også data som er koblet på tvers av kildene. Dette opplyser Dagens Medisin.

-Unike datakilder

– I Norge har vi unike datakilder med persondata for helseforskning, som vi dessverre ikke har klart å utnytte godt nok. Dataene forvaltes av ulike instanser og det er omstendelige prosedyrer for å få dem tilrettelagt for forskning. Vi ser at forskere noen ganger har gitt opp fordi prosessene med å få tilgang har vært så tungvinte, sier Arvid Hallén, administrerende direktør i Forskningsrådet til Dagens Medisin.

Avtalen forplikter

Innholdet i avtalen springer blant annet ut fra rapporten Enklere tilgang – mer forskning fra desember 2016, som beskriver status og muligheter for å gjøre norske persondata bedre til helseforskning.

Gjennom avtalen har Forskningsrådet forpliktet seg til å bidra med midler til de delene av helseanalyseplattformen som gavner forskning, og gi råd til departementene.

Personvern

Direktoratet for e-helse skal prioritere nok ressurser til arbeidet med de midlene som til enhver tid gjøres tilgjengelig for plattformarbeidet, og ta ansvar for å involvere relevante brukere og aktører.

Hallén understreker at personvernet er høyt prioritert i den nye plattformen.

– En helsedataplattform vil kunne håndtere de viktige personvernhensynene bedre enn tidligere, sier Hallén.

Les mer i Dagens Medisin

Powered by Labrador CMS