Nakkemanipulasjon påvirker ikke hjernens blodforsyning

Det har blitt diskutert i fagmiljøer om manipulasjon av nakke kan påvirke blodforsyningen til hjernen. En nylig publisert studie i Physical Therapy avkrefter dette.

Publisert Sist oppdatert

Manuelle behandlingsteknikker av nakke har i enkelte studier blitt assosiert med uønsket kompresjon av blodårer. Ultralydundersøkelser har hevdet at enkelte nakkeposisjoner kan endre blodets hastighet i årene, og dermed påvirke hjernens blodforsyning, men resultatene spriker.

Mer kunnskap om nakkeposisjoners påvirkning på blodstrøm har derfor vært etterspurt, og kan hjelpe klinikere i å unngå uønskede og uheldige effekter av denne typen behandling.

En gruppe australske forskere ønsket derfor å se på hva som skjer med de craniocervicale arteriene, i tillegg til hjernens blodforsyning, ved ulike manuelle behandlingsteknikker av nakken.  Studien er publisert i Physical Therapy nr. 11 2013 (1563-74).

Tyve friske voksne deltakere ble observert i 3T MRA (magnetic resonance angiography) ved følgende nakkeposisjoner; nøytral, rotasjon, rotasjon/distraksjon (som ved Cyriax), C1-C2-rotasjon (som ved Maitland eller osteopatisk manipulasjon), samt distraksjon.

Gjennomsnittlig blodstrøm til hjernen ved nøytral nakkeposisjon var 6,98 mL/s, og ble ikke endret signifikant ved noen av de andre posisjonene.

Forfatterne konkluderer dermed med at hjernens blodforsyning fra craniocervicale arterier ikke påvirkes av de beskrevne nakkeposisjoner. Studien indikerer at manipulasjonsbehandling av nakke er ufarlig med tanke på hjernens blodforsyning. Det presiseres at kun en liten del av arteriene kunne observeres, og at alle studiedeltakerne var friske.

Forfatterne har ikke sett på selve behandlingseffekten av nakkemanipulasjon.

Powered by Labrador CMS