NMF fortsetter kampen for autorisasjon

Norsk Manuellterapeutforening (NMF) vil kjempe videre for den godkjenningsformen de mener er den beste, til tross for at Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) nå har sagt nei til en autorisasjon for manuellterapeuter.

Publisert Sist oppdatert

Fredag i forrige uke ble det kjent at HOD ikke kommer til å innføre egen autorisasjon for manuellterapeuter. NMF, som ble dannet etter at Faggruppen for manuellterapi ble splittet over autorisasjonsspørsmålet i 2006, har likevel ikke gitt opp håpet om en autorisasjon for yrkesgruppen.

– Det er ingenting i departementets brev som rokker ved vårt standpunkt om at autorisasjon vil være den riktige offentlige godkjenningsformen for manuellterapeuter. Vi vil derfor arbeide videre med saken, uttaler leder av NMF, Peter Chr. Lehne, på NMF sin nettsider.

HOD fremmet i fjor høst sak om autorisasjon av manuellterapeuter, men etter regjeringsskiftet har samme departement nå gitt beskjed om at de ikke vil følge opp forslaget. HOD begrunner blant annet avgjørelsen med at en autorisasjon av manuellterapeuter vil gjøre det vanskelig å avslå krav om autorisasjon fra andre personellgrupper med videreutdanning av tilsvarende omfang.

- Alle andre grupper med primærkontakt- og portnerfunksjon har allerede autorisasjon. Det er bare manuellterapeuter som ikke har en yrkestittel som reflekterer rollen. En autorisasjon på det grunnlaget som redegjort for i det opprinnelige forslaget vil ikke danne presedens, sier Lehne.

Spesialistordning i det blå

På bakgrunn av at manuellterapeutene har blitt primærkontakter og portvoktere i helsetjenesten, mener NMF at en sikker identifikasjon av yrkesgruppen er nødvendig for at publikum og samarbeidende helsepersonell skal kunne vite hvilke fullmakter manuellterapeuter har.

- Misforståelser rundt manuellterapeutenes fullmakter kan føre til at pasientsikkerheten settes i fare, sier Lehne.

I tillegg hevder NMF at en autorisasjon vil gi muskel- og skjelettpasienter økt valgfrihet, samt bidra til å redusere samfunnets kostnader ved sykefravær og uførepensjoneringer.

Lehne påpeker videre at departementet ikke har foretatt en vurdering av om manuellterapeuter bør omfattes av spesialistgodkjenningsordningen, og at dette først vil bli et mulig tema etter at regjeringen er ferdig med stortingsmeldingen om primærhelsetjenesten i 2015.

På spørsmål fra Fysioterapeuten om NMF vil fortsette å jobbe for en autorisasjon også etter at en eventuell spesialistgodkjenning er på plass, svarer Lehne følgende:

- Det har jeg ingen kommentar til. Det jeg kan si, er at vi mener autorisasjon er den riktige godkjenningsformen. Både for pasientene, helsevesenet og for oss. Det vil vi fortsette å jobbe for, slår han fast.

Powered by Labrador CMS