Mister jobben – beholder helsa på sikt

De helsemessige konsekvensene av arbeidsledighet er ikke så store som først antatt, viser en ny studie.

Publisert

Stipendiat ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), Anne Grete Tøge, ser i sin doktoravhandling på hvordan økonomiske nedgangstider påvirker helse og helseulikhet. Se sammendrag av studien her.

I avhandlingen analyserer Tøge helseeffekten av finanskrisen som rammet Europa i 2008, og som sendte millioner av europeere ut i arbeidsledighet. Hun har blant annet basert seg på selvrapportert helse blant folk i 28 EU-land, deriblant Norge.

- Jeg ble overrasket over at ledigheten ikke fikk større helsemessige utslag enn det vi kan lese ut av forskningsresultatene, sier Tøge til forskning.no.

Svenskene har det verst

Forskningen viser at arbeidsledigheten har en umiddelbar negativ effekt på helsen, men at helsetilstanden i løpet av de påfølgende to årene tar seg opp igjen til samme nivå som før personen mistet jobben. Dette gjelder både for dem som hadde kommet seg tilbake i jobb, og de som fortsatt var arbeidsledige.

- Enten kan dette bety at de som blir arbeidsledige tilpasser seg den nye situasjonen og lærer seg å leve med det, eller så kan det bety at helsa faktisk oppleves som bedre, sier Tøge.

Spania var det landet hvor deltakerne rapporterte om minst negativ helseeffekt. Verst var det for svenskene, mens Norge havnet omtrent midt på treet.

En forklaring kan være at det er en større belastning å bli arbeidsledig i land som Norge og Sverige med relativ lav arbeidsløshet, fordi det å miste jobben ansees som et personlig nederlag. I Spania derimot, hvor langt flere mennesker står uten arbeid, samler de som er rammet seg lettere om en «ytre fiende».

Powered by Labrador CMS