Meningsfull aktivitet ved revmatoid artritt

Helsepersonell må få en mer nyansert forståelse av kroppsbevissthet hos personer med RA, viser en ny doktorgradsavhandling.

Publisert Sist oppdatert

Langvarig smerte og alvorlig tretthet er vanlige symptomer på revmatoid artritt (RA), som ofte fører til fysiologiske, psykologiske, emosjonelle og sosiale vansker. Deltakelse i fysisk aktivitet har vist seg å forbedre mental trivsel og livskvalitet for personer med denne lidelsen. Forskning viser også at riktig utformet regelmessig fysisk trening (skreddersøm) kan redusere smerte, ubehag og tretthet hos personer med RA.

Kroppsbevissthet

Samtidig har studier vist at bare et mindretall av personer med RA utfører helsefremmende fysisk aktivitet, ofte på grunn av frykt for smerter. Evnen til å oppfatte sine egne interne kroppslige opplevelser og stimuli (kroppsbevissthet) har vist seg å påvirke en persons generelle helse og velvære. Men begrepet kroppsbevissthet er samtidig kompleks, og det trengs mer kunnskap om fenomenet når det gjelder mennesker med RA.

Det overordnede formålet med en ny svensk doktorgradsstudie ved Karolinska Institutet (Helena Lööf) var å undersøke og beskrive smerte, utmattelse og fryktunngåelse av fysisk aktivitet hos personer med RA. Videre var hensikten å oversette og evaluere et psykometrisk spørreskjema som måler kroppsbevissthet, for å utdype forståelsen av kroppsbevissthet hos personer med RA.

Komplekse utfordringer

Resultatene fra avhandlingen viser at smerte, alvorlig utmattelse og frykt for smerter ved fysisk aktivitet hos personer med RA er komplekse, og har sammenheng med sosiodemografiske, sykdomsspesifikke og psykososiale faktorer. Deltakelse i helsebringende skreddersydd fysisk aktivitet kan lindre smerte og ubehag, og redusere den negative kroppsbevisstheten. Videre viste studien at denne aktiviteten gav en fellesskapsfølelse, man følte seg akseptert av sine omgivelser, noe som var med på å gi en positiv kroppsbevissthet.

Meningsfull aktivitet

Avhandlingen konkluderte blant annet med at det er viktig å oppmuntre og støtte mennesker med RA til å delta i skreddersydd og meningsfull helsebringende fysisk aktivitet. For enkelte grupper med økt risiko for høy grad av frykt for smerter ved fysisk aktivitet, bør helsepersonell blant annet være klar over denne frykten, og arbeide sammen for å tilegne seg økt kunnskap. Helsepersonell må også få en mer nyansert forståelse av kroppsbevissthet hos personer med RA.

Kilde: Pain, fatigue and fear-avoidance beliefs in relation to physical activity and body awareness in persons diagnosed with rheumatoid arthritis. Helena Lööf, Karolinska Institutet 2015,  ISBN 978-91-7549-867-6.

Powered by Labrador CMS