FULL FART: Bendik Hagelien Alberti har ingen planer om å legge El-bandyen på hylla med det første. Foto: Privat

Kutter i støtten til idrettslag for funksjonshemmede

Funkis IL startet som pilotprosjektet «Klart vi kan» med målsetting om å få funksjonshemmede barn og unge ut i fysisk aktivitet. Nå sier kommunene nei til videre drift av idrettslaget.

Funkis IL har i dag 30 medlemmer fra alderen sju år og oppover. Sammen med Hedmark fylkeskommune og idretten gjennom tippemidler, har kommunene Hamar, Stange, Løten og Ringsaker støttet prosjektet.

- Til tross for at de har vært med på å finansiere prosjektet, tror jeg ikke kommunene har sett så nøye på sluttrapporten. Vår konklusjon er at det er en veldig god idé å ha et eget idrettslag for funksjonshemmede. Det er vanskelig for barn og unge med psykisk og fysisk utviklingshemming å bli integrert i et vanlig idrettslag. For funkisene, er ikke dette først og fremst idrett, men en aktivitet, sier prosjektleder Vidar Alberti til Fysioterapeuten.

Han har selv en sønn med cerebral parese, og har engasjert seg i funksjonshemmedes hverdag gjennom en årrekke. I 2014 ble han nominert til prisen «Årets ildsjel».

Kommunene vil fremdeles støtte leie av hall og utstyr, men ikke drift. I de tre årene prosjektet varte, fra 2014 – 2016, ble Alberti lønnet via prosjektmidler. Han har nå meldt seg arbeidsledig, og driver inntil videre klubben på frivillig basis.

- Det jeg har førsøkt, og som jeg mener jeg har lyktes med, er å vise at det finnes et behov for et idrettslag som Funkis IL. Ikke bare i Hedmark, men i hele landet, sier Alberti.

Frir til næringslivet

De fleste funkisene er fysisk og psykisk utviklingshemmede med behov for hjelp 24 timer i døgnet. Blant aktivitetene som Funkis IL har hatt tilbud om, er El-bandy, tråkkekajakk, sykkel og kjelkehockey.

- Det jeg kommer til å kjøre på med inntil videre, er El-bandy med ledsagerstyring. Dette er aktiviteten som passer best for den svakeste gruppa, de som ellers står helt uten et slikt tilbud. Før hadde vi trening én gang i uka. Nå tror alle at det skal legges ned, derfor kjører jeg på med to ganger i uka, mandag og onsdag i Stangehallen, sier Alberti.

Han håper på sikt å kunne hente penger utenfra, og har allerede vært i kontakt med det lokale næringslivet.

- Jeg har fått flere positive tilbakemeldinger, og skal ha nye samtaler etter sommerferien. Jeg kommer også til å følge opp kommunene. Funkis IL er utrolig viktig for de barna det gjelder, så dette skal jeg få til, sier Alberti.

Les mer om denne saken i Hamar Arbeiderblad.

Powered by Labrador CMS