- Kutt ut vogna når barnet er 2,5 år

Barn opp til fire år plasseres i vogn til og fra barnehagen eller på tur med mamma og pappa. Bekymringsfullt, mener barnefysioterapeut.

Publisert Sist oppdatert

- Barn sitter lenger i vogn enn de gjorde før, sier barnefysioterapeut og tidligere leder i Faggruppen for barne- og ungdomsfysioterapi i NFF, Karianne Bruun Haugen.

Generelt mener hun at bruken av vogn bør reduseres eller kuttes ut når barnet er rundt 2,5 år gammelt, eller har sluttet å sove i vogna, skriver klikk.no.

For 20-30 år siden ble vognen hovedsakelig brukt til å sove i, mens den i dag i større grad blir brukt til transport, også av større barn.

Kan gå langt

Haugen tror at det for det meste er av hensyn til foreldrene at barna blir plassert i vogna, selv etter at de har lært å gå.

- Foreldre er flinke til å trille tur, men det blir sjelden på barnas premisser. Barnet sitter i vogna, mens mamma og pappa går tur, sier hun.

Haugen har forståelse for at en toåring fort kan bli sliten, og at det kan være godt å ha med vogna som en avlastning. Men et barn på fire år bør ha god kondisjon, og kan gå ganske langt.

- Hvis ikke barnet får erfaring med å bevege seg, blir muskelstyrken og utholdenheten dårlig. Motorikken i barneårene skal danne en grunnmur for resten av livet. Barn som ikke får utfolde seg fysisk, får huller i denne grunnmuren, sier Haugen.

Stimulerer hjernen

Barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen er enig i at fysisk aktivitet er essensielt for smårollinger, og ikke bare for å utvikle motorikken.

- Også hjernen blir stimulert av at kroppen er fysisk aktiv. Det å bevege seg som liten, modner hjernen. Aktivitet gjør rett og slett barnet ditt mer intelligent, sier hun.

Det bidrar til samspillet mellom voksne og barn når barnet får gå selv. Stopp opp på veien og utforsk ting sammen.

- Det som er virkelig utviklende for et barn, er å selv få gå i natur. Man trenger ikke gå så langt, det holder med et lite skogholt eller langs en bekk. Ta gjerne med vognen, men pass på at barnet får gå mye selv, sier Gerhardsen.

Powered by Labrador CMS