Krever et totalforbud mot niqab

Helsefagene ved Høgskolen i Oslo og Akershus vil forby niqab. Fakultetsledelsen mener at ingen av deres studier er forenelig med heldekkende plagg, skriver nettavisen Khrono.

Publisert

Fakultetsdirektør Kristin Nordseth og Fakultet for helsefag ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) mener at ingen av studiene ved fakultetet er forenelig med heldekkende plagg. Og i undervisnings-situasjoner er det ikke ønskelig med tildekket ansikt fordi læreren trenger å kommunisere med elevene.

Forslag på høring

Khrono opplyser at HiOA er i gang med å revidere sine holdningsregler for bruk av heldekkende plagg ved skolen. Et forslag til «policy» er nå sendt på høring til alle fakultetene.

Studieutvalget ved Fakultet for helsefag mener at høgskolens «policy-notat» for bruk av niqab ved skolen er for utydelig. Utvalget vedtok på sitt møte i september at «utvalget ønsker et eget prinsipp-vedtak om at ”bruk av heldekkende hode- og ansiktsplagg ikke er forenlig med noen studier ved fakultetet».

Dette forklares blant annet med atman på fakultetets utdanninger må forholde seg til klienter og pasienter i mellommenneskelige møter. Da må det være en forutsetning at man er umiddelbart identifiserbar og kommuniserer som person ansikt til ansikt med den man møter. Å overlate vurderingen til den enkelte faglærer fra gang til gang er uholdbart, mener studieutvalget.

Møtte i heldekkende niqab

Niqabdebatten ved HiOA startet i høst da en student ved bioenergi møtte opp til studiestart i heldekkende niqab. Det viste seg at HiOA ikke hadde noen egne regler for dette, men kun et policy-notat fra 2007. Det er et forslag til ny policy for hele høgskolen som nå er ute på høring.

Fakultetsdirektør ved helsefag, Kristin Nordseth, forklarer hvorfor helsefag vil ha forbud mot heldekkende plagg på følgende måte:

- Det er to grunner til dette. I undervisningssituasjoner er det ikke ønskelig med tildekket ansikt fordi læreren trenger å kommunisere med elevene. For det andre utdanner vi til helsetjenesten, hvor man ikke kan arbeide med heldekkende plagg, sier Nordseth.

- Redelighet

Prodekan ved Fakultet for helsefag, Ingrid Narum, mener at dette også handler om redelighet overfor studentene.

- Vi føler at vi må være ærlige med studentene om hva de går til, slik at de ikke tror de kan begynne på dette studiet og så blir skuffet når de møter situasjoner hvor det er umulig å bruke heldekkende plagg, sier hun. 

Powered by Labrador CMS