Illustrasjonsfoto: colourbox.com

Hvorfor blir vi støle?

Stølhet er noe vi alle har kjent, og i de mer omfattende tilfellene er det ikke spesielt godt. Men hva kommer stølheten av?

Publisert

I jakten på årsaken bak stølhet, og for å undersøke om man bør trene eller hvile når man er støl, har forskning.no snakket med Kristoffer Toldnes Cumming fra Norges idrettshøgskole og Jan Helgerud fra NTNU.

Frikjenner melkesyren

Ifølge Cumming har det vært mange hypoteser om årsaken til stølhet gjennom tidene. Tidligere var det vanlig å peke på melkesyren som synderen. Slik er det ikke lenger.

– Melkesyren er borte etter en time, forklarer Jan Helgerud til forskning.no.

Helgerud forsker både på utholdenhets- og styrketrening, og påpeker at man kan ha et skyhøyt nivå av melkesyre når man trener utholdenhet uten å bli støl påfølgende dag.

Små skader og betennelse

Ifølge Helgerud oppstår det mest sannsynlig små rifter eller skader i muskulaturen når man gjør en uvant bevegelse med mye belastning. Resultatet av dette er en betennelsesreaksjon som gir vonde og ømme muskler etter økten.

Cumming på sin side, påpeker at det er usikkerhet knyttet til denne teorien. Det er ikke funnet sammenheng mellom hvor skadet muskelen er og hvor støl man føler seg.

– Stølhet kan være utløst av en slags betennelsesreaksjon hvor immunceller utløser stoffer som stimulerer smertesensorene, forteller Cumming.

Men heller ikke her er det alltid en sammenheng mellom reaksjonen og hvor støl du føler deg, ifølge forskeren.

Anbefaler å vente

Forskerne er enige om at det ikke er noen fare ved å trene selv om du er støl, men de anbefaler allikevel å vente til det verste har gitt seg.

Det er lite å vinne på å trene de samme øvelsene som gjorde deg støl da du ikke vil kunne yte maksimalt, og man risikerer samtidig å gjøre vondt verre.

Powered by Labrador CMS