Forhandlingsleder i Unio kommune, Ragnhild Lied og forhandlingslederen for KS, Per Kristian Sundnes. Foto: Unio

- Høyere utdanning må gi bedre lønn

I dag starter tariffoppgjøret i KS-sektoren. Målet for årets forhandlinger er at lønnsgapet ikke øker ytterligere.

Publisert Sist oppdatert

- Unio erkjenner at det ikke er rom for de store tilleggene i år, utover de lønnstilleggene som allerede er avtalt for 2015, men vi forventer at arbeidsgiverne tar et krafttak for bedre lønn i 2016, sier Unio kommunes forhandlingsleder, Ragnhild Lied.

Unio krever en lønnsutvikling for lærere, barnehagelærere, sykepleiere, fysioterapeuter, ergoterapeuter, og andre med høyere utdanning, som er på lik linje med lønnsutviklingen for kommunale ledere og andre grupper som bare forhandler sin lønn lokalt, skriver Unio på sine nettsider.

I følge Unio er lønnsgapet mellom grupper med høyere utdanning i kommunal sektor og tilsvarende grupper med like lang utdanning i privat sektor svært stor og økende. Dette lønnsgapet må reduseres. Det vil også være avgjørende for å minske lønnsforskjellene mellom kvinner og menn.

- I 2016 må kommunene ta et krafttak. Det må mer lønn til for at kommunene skal greie å rekruttere og beholde kunnskapsrike ansatte med høy utdanning, som lærere i barnehage og skole, sykepleiere og andre helsearbeidere, sier Lied.

Følger frontfaget

Mange kommuner og fylkeskommuner sliter med å rekruttere flere av Unios medlemsgrupper. Tall fra både SSB og KS viser at rekrutteringsutfordringene vil være betydelige for høgskole- og universitetsutdannede i kommunal sektor framover.

I en replikk på Unio sine nettsider, understreker Unio-leder Anders Folkestad at lønnsgapet fra industrien til offentlig sektor er stort, særlig for utdanningsgruppene, og at resultatet på 2,7 prosent i industriforhandlingene vil prege forhandlingene i de andre tariffområdene. I en slik situasjon vil det derfor være uklokt av Unio å overspenne buen.

- En ny streik, som kan ende opp med en mager dom i rikslønnsnemda, vil ha lite for seg, skriver Folkestad.

Powered by Labrador CMS