Hjertestarter kan redde liv

Hjertestarterregister for raskere hjelp

Meningen med hjertestarterregisteret er at operatørene på AMK-sentralen skal bruke et interaktivt kart og henvise innringeren til nærmeste hjertestarter.

Nyheter

I Danmark, Nederland og Sverige har de hatt offentlige hjertestarterregistre i flere år, og nå følger Norge etter. På nettstedet 113.no, kan man gå inn og registrere sin hjertestarter som deretter vil vises i interaktive kart, både offentlig og i 113-sentralene.

Rammer 3000 årlig
Registeret driftes av Nasjonal kompetansetjeneste for prehospital akuttmedisin (NAKOS) og er en del av Helsedirektorates dugnad «sammen redder vi liv», der målet er å bedre førstehjelpsopplæringen i befolkningen.

Plutselig hjertestans rammer cirka 3000 personer årlig. Siw Lilly Osmundsen, prosjektleder for Hjertestarterregisteret, håper prosjektet vil bidra til å redde flere liv.

– Målet er at man skal komme i gang med hjerte- lungeredning og gi første sjokk så tidlig som mulig, før ambulansen rekker å komme frem. Hvert minutt spart gir større sjanse for å overleve, sier hun til Dagens Medisin.

Les mer i Dagens Medisin.