Illustrasjonsfoto

God effekt av trening i arbeidstiden

Trening med kolleger i arbeidstiden reduserer helsearbeideres opplevelse av fysisk anstrengelse i sitt arbeide med pasienter, ifølge dansk studie.

Publisert Sist oppdatert

Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø i Danmark, NFA, har gjennomført en studie blant 200 helsearbeidere, hovedsakelig sykepleiere i sykehus, som viser at trening på arbeidsplassen har større effekt enn hjemmetrening når det gjelder opplevd fysisk anstrengelse på jobb. Dette skriver fysio.dk.

Hjemme versus jobb

Deltakerne ble tilfeldig delt inn i to grupper. En gruppe trente med gummistrikk, kettlebells og gymnastikkballer i sin avdeling med kolleger, og den andre gruppen trente hjemme med gummistrikk og kroppsvektbaserte øvelser. Den første gruppen trente i gjennomsnitt to ganger ukentlig, og hjemmetreningsgruppen ble anbefalt å trene fem ganger ti minutter i uken. Prosjektet varte i ti uker.

Spørreskjema

De ansatte fylte før prosjektstart ut et spørreskjema der de anga hvor fysisk anstrengende de så på sitt arbeide med pasienter. Det samme spørreskjemaet ble fylt ut etter kursets avslutning. Konklusjonen var at treningseffekten var best hos de som fikk opplæring og trente med kolleger på arbeidsplassen, sammenlignet med de som trente på egenhånd hjemme.

Enkel intervensjon

Prosjektleder for studien, Markus Jakobsen, fremhever potensialet i opplæring på arbeidsplassen:

"Ved ganske enkelt å trene to ganger ti minutter i uken med kolleger på jobben, reduserer oppfattet anstrengelse i å jobbe med pasienter. Dermed reduseres også risikoen for langtidsfravær og muskel- og skjelettlidelser. "

Kilde: www.fysio.dk

Powered by Labrador CMS