Gir depresjon økt risiko for Parkinsons?

Rundt 40 prosent av alle med Parkinsons sykdom, vil før eller senere også rammes av depressive symptomer. Svenske forskere har sett på hvor tett de to diagnosene henger sammen.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere studier har vist at depresjon og manglende initiativ kan være de første symptomene på Parkinsons sykdom, skriver forskning.no.

I en studie fra Umeå universitet, har forskere over en periode på 26 år sett på helsa til 140 000 svensker med depresjonsdiagnose. Litt over 1400 av disse fikk Parkinsons sykdom, hvilket utgjør noe i overkant av én prosent.

Tallene ble sammenlignet med en kontrollgruppe som ikke hadde hatt depresjon. I kontrollgruppen fikk 0,4 prosent Parkinsons.

Forskerne fant også at 3,2 ganger flere fikk Parkinsons sykdom innen ett år etter at de hadde fått diagnosen depresjon, sammenlignet med kontrollgruppen.

Etter det første året begynte sammenhengen å synke gradvis. 15 til 20 år etter at personen hadde fått depresjonsdiagnosen, var risikoen 1,5 prosent høyere enn i kontrollgruppen.

Uklar sammenheng

De som hadde vært innlagt på sykehus for depresjon fem ganger eller mer hadde 40 prosent høyere sjanse for å få Parkinsons sykdom enn de som hadde vært innlagt én gang.

Forsker og hovedforfatter av studien, Helena Gustafsson, sier at de fortsatt ikke vet helt hvordan de to sykdommene henger sammen.

– Enten kan en depresjon være et veldig tidlig tegn på Parkinsons sykdom, eller en risikofaktor for sykdommen, sier hun.

Forskerne sammenlignet også søsken for å se om gener eller noe tidlig i oppvekstmiljøet kunne ha gitt sykdommen Parkinsons. Men de fant ingen sammenheng.

– Det forsterker vår tanke om at depresjonen i seg selv kan være en del av utviklingen av Parkinsons sykdom, sier Peter Nordstrøm, en av forskerne bak studien.

Powered by Labrador CMS